Doua persoane au murit si alte sapte au fost ranite intr-o explozie produsa ieri dimineata in Bucuresti, din cauza unei acumulari de gaze. Nu este prima oara cind se intimpla asemenea nenorociri. De fiecare data, vinovati sint scosi chiar pagubitii.

Explozia din cartierul Colentina s-a produs ieri, la 6.50, cind trei angajati ai unui atelier de incaltaminte improvizat intr-un garaj de pe strada Nicolae Apostol au intrat in cladire si au aprins lumina. O simpla scinteie a darimat pe loc patru case si a avariat inca patru.

Suflul exploziei a fost atit de puternic, incit un Mercedes tocmai achizitionat, care cintareste citeva tone, a fost aruncat din curte, prin gard, la o distanta de aproximativ 10 metri. Casele avariate erau lipite intre ele.

Una dintre acestea, facuta din chirpici, s-a darimat si a omorit un barbat de 23 de ani, Marius Macioi, si o tinara din Bacau, Mariana Lupu, 23 de ani, care locuiau cu chirie. „La Spitalul de Urgenta Floreasca au fost aduse sase persoane, dintre care doua in stare foarte grava, cu sanse minime de supravietuire din cauza ranilor suferite, arsuri pe toata suprafata corpului, de gradele 3 si 4.

Fiindca nu avea alte traumatisme, o femeie a fost transferata la Spitalul de Arsi", ne-a declarat Bogdan Oprita, coordonator SMURD Bucuresti. O alta femeie are rani pe 20% din corp, iar restul persoanelor internate sint in afara oricarui pericol. Potrivit sefului Politiei Capitalei, Marian Tutilescu, cele trei persoane grav ranite erau angajate la atelierul de incaltaminte.

Cauza exploziei: acumularea de gaze

Aurel Udor, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, a declarat ca „explozia a fost determinata de o acumulare de gaze". „De o luna de zile sun la Distrigaz, din doua in doua zile. Au venit citeva echipe de interventie, dar de fiecare data alta echipa. Prima echipa a venit, a vazut ca e vorba de o scurgere de gaze, a pus un manson si a plecat.

Celelalte au venit si ele, au cirpit ceva, dupa care au plecat. Acu’ doua saptamini, cind a plouat, groapa cu conducta care scapa gaze a fost inundata cu apa. A inceput sa bolboroseasca din cauza gazelor. Muncitorii au fost sigur de la Distrigaz, pentru ca scria pe salopetele lor", ne-a spus Anton Dumitru, a carui casa a fost afectata de explozie.

Colonelul Marian Balan, seful Protectiei Civile a Sectorului 2, a oferit o explicatie asupra modului in care s-ar fi putut produce explozia: „Cred ca o echipa de muncitori a acoperit gaura din strada, iar toate gazele s-au acumulat in canalizarea casei care a sarit in aer". Dar Florin Georgescu, seful Biroului de Presa al Distrigaz, are o alta varianta.

„Distrigaz nu a primit reclamatii de la aceasta adresa, iar echipele noastre nu s-au deplasat in zona sa faca reparatii. Inca nu se stie exact cauza deflagratiei, asteptati sa se termine ancheta pe care o vom demara", spune Georgescu. Ieri dimineata, noul sef de la Distrigaz, francezul Bernard Arnout, s-a deplasat personal la fata locului, pentru a vedea despre ce este vorba.

Dupa ce i-a vazut pe cei doi morti, a discutat ceva cu cei de la Protectia Civila, dupa care a plecat in tromba si a convocat urgent o sedinta cu toti cei din conducerea companiei.

Procurorii cer experti independenti

Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a declarat ca Prefectura va constitui o comisie de ancheta coordonata de procurori, pentru a investiga cauzele producerii exploziei.

Un membru al echipei de cercetari penale sosit la fata locului i-a spus sefului Politiei Capitalei, chestorul principal Marian Tutilescu, ca „ar trebui adusa o echipa de experti independenti care sa cerceteze cazul, deoarece echipa de la Distrigaz poate altera probele, mai ales ca sint parte in acest incident".

Victimele sint mereu vinovate

Nu este pentru prima data cind in Bucuresti din cauza acumularilor de gaze sint afectate cladiri. „Acum doi ani s-a produs o explozie din cauza unei acumulari de gaze intr-un bloc de linga Piata Domenii. Ancheta facuta de Distrigaz a spus ca de vina a fost Asociatia de Locatari, care ar fi facut nu stiu ce derivatie artificiala.

In urma cu trei ani, a mai avut loc o deflagratie la o cladire de pe Calea Victoriei. Si in acel caz, vina a fost tot a proprietarilor, care nu au avut grija de instalatii, asta a reiesit din ancheta Distrigaz, nefiind consultati si experti independenti", ne-a declarat Vasile Ghera-sim, fostul primar al Sectorului 1.

In noaptea de 2 spre 3 decembrie 1998, doua persoane au murit, iar alte sapte au fost ranite ca urmare a unei explozii puternice cauzate de o acumulare de gaze, care a avut loc intr-un bloc de pe bulevardul Dacia.

(Dollores Benezic, George Lacatus, Geta Roman)