Discutiile din cadrul summitului de la Bruxelles, privind bugetul 2007-2013, a ajuns ieri intr-un punct mort. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, s-a opus vehement proiectului bugetar european inaintat de presedintia luxemburgheza a Uniunii Europene. Pentru Franta, proiectul prevedea o diminuare a subventiilor directe cu 10 miliarde euro fata de anul 2006.

Aderarea Bulgariei si Romaniei ar fi redus astfel suma de ajutorare pentru agricultorii francezi. "Ma opun total diminuarii suplimentare a subventiilor directe, cauzata de viitoarea aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Din fondurile comunitare pentru agricultura, Franta primea suma cea mai mare, ceea ce inseamna 24% din totalul fondurilor europene pentru agricultura.

Proiectul bugetar propus de presedintia luxemburgheza a UE prevedea: cele 10 noi state membre UE, plus Bulgaria si Romania primesc fiecare, pe perioada 2007-2013, 4,5% din PIB-ul tarii, ajutor de la Uniunea Europeana (2007). Pentru 2008, 7% din PIB-ul tarii. Pentru 2009 - 6% din PIB fiecare.

Romania si Bulgaria ar fi contribuit fiecare anual cu 0,37 procente din PIB-ul anual la fondurile europene.