"Preluarea definitiva a puterii" - aceasta este prioritatea zero declarata de Alianta. Surse din coalitie sustin ca PNL si PD spera sa "preia puterea" in 11 consilii judetene din 19 conduse in prezent de PSD si intr-unul condus acum de PUR.

Pentru a schimba raportul de forte in teritoriu, mai e nevoie ca modificarile la Legea administratiei publice locale sa treaca si de Senat. Reprezentantii Aliantei au deja un calendar: legea ar putea primi votul final peste o saptamina, iar "mazilirile" sefilor PSD de consilii judetene vor avea loc in iulie. PSD acuza insa Alianta de practici nedemocratice.

Schimbarea sefilor de consilii judetene are o miza uriasa: seful de Consiliu Judetean imparte felii din bugetul judetului. Astfel, daca seful e de la PSD, banii se duc preferential catre localitatile conduse de primari cu acelasi singe politic. Si viceversa.

Or, Alianta a cistigat, cu chiu cu vai, puterea centrala, insa in teritoriu abia si-a adjudecat, dupa localele de exact acum un an, sefia a noua consilii judetene. Asta pentru ca PRM si PUR "au tradat" la masa negocierilor, inclinind balanta catre PSD.

Cifrele arata ca, in prezent, PSD conduce 19 consilii judetene, PRM - 3, UDMR - 5, PNL tot 5, PD si PUR au cite 4, iar Sibiul este caz special, fiind stapinit de FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din Romania).

Sefii CJ sint, intr-un fel, protejati de Legea administratiei publice locale. Ca sa fie schimbati din functie e nevoie de votul a doua treimi din consilieri, in timp ce numirea lor in functie se face cu votul a jumatate plus unu.

"Nu mi se pare firesc sa fie alesi cu majoritate simpla si sa nu poata fi inlocuiti din functii decit cu doua treimi din voturi", a declarat recent deputatul PD Ioan Olteanu, unul dintre initiatorii proiectului de modificare a Legii administratiei publice locale.

Astfel, potrivit proiectului, Coalitia intentioneaza sa introduca "principiul simetriei juridice", adica sefii CJ sa poata fi schimbati cu acelasi numar de voturi cu care sint numiti - jumatate plus unu. Daca legea va trece saptamina viitoare de Senat, atunci prevederile ei vor putea fi aplicate cel tirziu in luna iulie.

Potrivit unor surse din Alianta, din cele 19 consilii judetene conduse acum de PSD, PNL si PD spera sa "cucereasca" 11. Ar fi vorba despte Bacau, Bistrita Nasaud, Botosani, Dolj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Neamt, Salaj, Suceava si Teleorman. Aliatii au pus ochii si pe CJ Vilcea, condus de un reprezentant al Partidului Conservator.

Daca le-ar iesi socoteala, jumatate din judetele tarii si-ar schimba culoarea din rosu in portocaliu. Mai precis, Alianta si-ar mari "teritoriul" la 20 de judete, de la 9 cite are acum, iar PSD ar ramine cu 8 judete, unde PNL si PD, oricite combinatii ar face cu PRM si PUR, n-ar aduna suficiente voturi.

Astfel, "baroni locali" ca Silvian Ciuperca (Ialomita), Doru Laurian Badulescu (Ilfov) sau Constantin Contac (Botosani) risca sa ramina fara feude. In schimb, alti baroni celebri, precum Marian Oprisan (Vrancea) sau Gavril Mirza (Suceava) vor ramine bine-mersi in jilt.

Nastase: "Smecherii nedemocratice"

"PD si PNL ar trebui sa schimbe si poporul. Incearca sa modifice totul fara sa respecte nici o reglementare juridica, intervenind cu tot felul de smecherii, ceea ce e profund nedemocratic. Asa cum presedintele Romaniei e ales pe 5 ani, tot asa s-a stabilit la alegerile locale, in urma unor negocieri, ca presedintii de consilii judetene sa nu fie schimbati 4 ani.

Ma mira ca PD-ul doreste sa faca aceasta modificare. Vad ca ei isi schimba nu numai doctrina, ci incearca sa schimbe regulile jocului dupa un an de zile". Presedintele executiv al PSD a precizat ca partidul sau se va opune acestui proiect de modificare a Legii administratiei publice locale, il va amenda si contesta, daca va fi cazul, la Curtea Constitutionala.

(Adriana Istodor, Dan Tapalaga)