Absolventii de clasa a VIII-a vor intra de luni in focurile testelor nationale cu prima proba la Limba si literatura romana. La testarea nationala din acest an s-au inscris 279.332 de elevi, care vor sustine probele de examen in 1.158 de centre de testare.

Lucrarile vor fi corectate in 218 centre zonale de evaluare. La testele nationale se pot prezenta atat promovatii ale clasei a VIII-a de gimnaziu din seria curenta, cat si cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de capacitate, indiferent de varsta candidatului.

Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din invatamantul particular au dreptul sa sustina examenele fara taxa.

Elevii vor da examen: luni – Limba si literatura romana – test scris, din materia claselor V-VIII; marti – Limba si literatura materna – test scris; miercuri – Matematica – test scris; joi – Istoria romanilor sau Geografia Romaniei – test scris.

La 26 iunie, pana la ora 16:00, vor fi afisate rezultatele, iar de la aceasta ora pana la 20:00 vor fi depuse contestatiile, care vor fi rezolvate in zilele de 27 si 28 iunie. La 29 iunie vor fi afisate rezultatele finale.

ORAR

Probele din cadrul testelor nationale se vor desfasura incepand cu ora 9:00. De asemenea, asa cum amintea ministrul Educatiei in urma cu o saptamana, este interzisa cu desavarsire colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor la testele nationale.

Pentru a ajunge in clasa a IX-a, se va lua in calcul media la testele nationale, cu o pondere de 50% si media de absolvire a claselor V-VIII, cu o pondere de 50%. Pentru admiterea la liceele vocationale sau la clasele cu predare a unei limbi moderne in regim bilingv, candidatii sustin si probe de aptitudini sau probe de verificare a cunostintelor de limba moderna.

In cazul in care un elev nu promoveaza testele nationale, absolventii clasei a VIII-a pot fi repartizati in clasa a IX-a, la scoala de arte si meserii.

BUCURESTI

La nivelul Capitalei s-au inscris in vederea sustinerii testelor nationale circa 20.606 de absolventi de gimnaziu. Totodata, 40% dintre elevii inscrisi au ales disciplina Istoria romanilor pentru sustinerea probei la alegere, restul optand pentru Geografia Romaniei.

Din totalul candidatilor, 148 vor sustine proba scrisa de limba si literatura materna din data de 21 iunie, 134 – la Limba germana si 14 la Limba maghiara.