Romanii au prins gustul vacantelor exotice, astfel incat numarul celor care prefera plajele aflate la sute sau mii de kilometri de tara este estimat sa creasca, in acest an, in unele cazuri, chiar cu 40%.

Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, cererea de pachete de servicii turistice in sistem all-inclusive (totul inclus), in special pentru categoria de patru si cinci stele, a crescut cu circa 25% fata de 2004, in special pentru destinatii precum Turcia si Grecia. De altfel, 5-10% din turistii romani plecati in vacante in afara granitelor tarii isi permit concedii foarte scumpe.

"Se constata in acest an cresteri masive, de minimum 40%, pentru pachetele de servicii avand ca destinatie Grecia, in timp ce, pentru Spania, majorarea cererii fata de anul trecut este de peste 10%, iar pentru Portugalia, de 8-10%", ne-a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Ea a precizat ca romanii au inceput sa prefere pachetele de servicii all-inclusive, in special la categoria patru si conci stele, principala destinatie fiind Antalya. "Puterea de cumparare in crestere si preferintele pentru vacante de calitate" sunt, potrivit lui Ciprian Enea, director de marketing al agentiei Romantic Travel, principalele motive care stau la baza acestor tendinte.

La acestea se adauga si ieftinirea sejururilor prin introducerea, de catre marii tour-operatori autohtoni, a curselor charter, ca si deprecierea euro in raport cu moneda nationala.

De altfel, operatorii din turism spun ca segmentul pachetelor de servicii turistice care costa peste medie este de 30-40%. Astfel ca 20-25% din romanii plecati in vacanta in strainatate cumpara bilete care costa intre 500-1.000 euro/ persoana, estimeaza Enea.

In acelasi timp, un segment de 5-10% din clientii romani ai agentiilor isi permit vacante care costa peste 1.500-2.000 euro, bani cheltuiti pe croaziere pe vase de lux, safari in jungla africana sau sejururi in insule exotice. Concediile in Cuba, Maldive, Peru, Mexic sau Republica Dominicana nu mai reprezinta pentru unii romani decat niste vise implinite.

Chartere la preturi minime

"Potrivit cercetarilor noastre de piata, cererea pe intern in acest an este mai mare cu 5% fata de cea inregistrata anul trecut, in timp ce la destinatiile externe, cresterea este de 21% fata de 2004", ne-a declarat, la randul sau, Cristina Irimia, director de marketing la J’Info Tours.

Astfel, cele mai solicitate pachete de servicii in aceasta vara sunt cele pentru sejururi in Costa Brava, Barcelona, Mallorca, Antalya, circuitele in Spania, Italia, Franta, Portugalia si Maroc, ne-a mai declarat Irimia.

"Preturile sunt deosebit de avantajoase pentru sejururile charter in Antalya, Mallorca, Barcelona Costa Brava, pornind de la 189 euro/persoana/saptamana, tarif in care sunt incluse zborul direct cu cursa charter, cazarea, asistenta ghid de sejur".

Destinatii de lux accesibile

O crestere cu 20-25% a numarului de turisti se inregistreaza si pentru Franta, destinatiile preferate de conationalii nostri fiind Nisa si Cannes, ne-a mai declarat Ciprian Enea.

La baza acestei cereri in crestere se afla tarifele mai mici, dupa ce in oferta a fost inclusa cazarea in vile. Cresteri se observa si pentru destinatii din Grecia, precum Paralia, Halkidiki sau insulele Creta si Rhodos, deopotriva cu transport cu autocarul si curse charter-unde cererea s-a majorat cu peste 50%, ne-a informat, la randul sau, directorul general al Prestige Tours, Mircea Vladu.

El ne-a mai declarat ca si cererea pentru Spania, in special Costa del Sol, a cunoscut o crestere "exploziva" fata de 2004. Si Malta, o destinatie mai putin "gustata" de romani pana acum, a devenit tot mai solicitata.

"Daca in 1998 am dus in Malta sase turisti romani, anul trecut numarul acestora a ajuns la 3.000, iar pentru sezonul estival 2005 estimam circa 3.500 de clienti", spune Mark Meville Farugia, director general Malta Travel.