Cei aproximativ 500 de delegati au ascultat mai intai prezentarea raportului de activitate si bilantul fostului presedinte, Eugen Uricaru. Au urmat discutii si intrebari, dupa care s-a trecut la prezentarea programelor candidatilor. Dupa felul in care s-au desfasurat lucrurile putem spune ca zarurile erau deja aruncate la momentul votului. Iar asta s-a vazut dupa reactia salii.

S-a stiut ca Manolescu va fi noul presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania inca din timpul discursului sau, care, chiar daca a depasit limita impusa, de zece minute, nu a fost intrerupt si a fost urmat de aplauze indelungi.

Dupa numararea voturilor, presupunerea s-a confirmat: Nicolae Manolescu a obtinut 344 de voturi, fiind urmat de: Cezar Ivanescu (84), Victor Frunza (29), Mircea Ghitulescu (23), Grisa Gherghei (7), Mihail Galatanu (6), Carolina Ilica (6), George Gibescu (2, votat in absenta). Au fost prezenti 504 membri cu drept de vot si 7 voturi anulate.

"Multumesc. Nu promit nimic acum. Pe 27 iunie se va alege si restul echipei de conducere si apoi vom vedea", au fost primele cuvinte ale noului presedinte al USR, Nicolae Manolescu. Daca Varujan Vosganian va fi ales de consiliu pentru postul de vicepresedinte, isi va pune in practica programul de redresare economica a USR.

Manolescu si-a exprimat uimirea fata de prezenta numeroasa a reprezentantilor mass-media, considerand acest interes vizibil al presei pentru alegerile USR un semn bun. Prima masura pe care o va lua este evaluarea situatiei de la USR: "pastram ce e de pastrat, renuntam la ce nu merge, schimbam ce e de schimbat. In sase luni, un an sper ca vom sta pe picioarele noastre".