Cu toate ca la sfarsitul acestei luni trebuia sa intre in vigoare noul Cod Penal, publicat in Monitorul Oficial inca de acum un an, Ministerul Justitiei a informat ca va amana cu alte trei luni data aplicarii acestor reglementari.

Decizia a fost luata in urma solicitarilor venite din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Ministerului Public, a unui numar de 14 Curti de Apel si 13 Parchete de pe langa acestea, precum si a Baroului Bucuresti. Motivele amanarii sunt lipsa regulilor de procedura pentru unele institutii nou create sau neconstitutionalitatea unor dispozitii.

Pe de alta parte, Ministerul Justitiei are un proiect nou al Codului penal, in care se reglementeaza detaliat raspunderea penala a persoanei juridice.

Conditiile raspunderii persoanei juridice

Noile dispozitii instituie raspunderea persoanei juridice pentru majoritatea infractiunilor prevazute in Codul Penal. Conform art. 311 - (1), "persoanele juridice, cu exceptia statului si autoritatilor publice, raspund penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice".

Legea prevede pentru fiecare infractiune in parte daca aceasta atrage si raspunderea persoanei juridice. Intrucat legea nu specifica despre ce fel de persoane juridice este vorba, se poate trage concluzia ca raspund penal inclusiv partidele politice, sindicatele, patronatele sau organizatiile religioase ori apartinand minoritatilor.

Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, in orice mod, la savarsirea aceleiasi infractiuni.

Pedepse pentru noua categorie de infractori

Art. 531 din proiectul Codului Penal prevede o serie de pedepse noi pentru persoanele juridice.

Exista o pedeapsa principala, la care amenda este de la 25.000.000 lei la 20.000.000.000 lei. La aceasta se pot adauga una sau mai multe pedepse complementare, cum sunt:

a) dizolvarea persoanei juridice

b) suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice pe o durata de la unu la trei ani

c) interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice, pe o durata de la unu la trei ani

d) interzicerea accesului la anumite resurse financiare, pe o durata de la unu la trei ani

e) afisarea hotararii de condamnare sau difuzarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei, prin presa ori mijloace de comunicare audiovizuala

f) obligarea la publicitate negativa pe o durata de la trei la sase luni.

Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare este obligatorie daca amenda stabilita de instanta este mai mare de un miliard de lei, iar in celelalte cazuri se aplica daca instanta constata ca, fata de natura si gravitatea infractiunii, precum si de imprejurarile cauzei, aceste pedepse sunt necesare.

Pedepsele complementare se pot aplica in mod cumulativ, integral sau partial.

In ceea ce priveste pedeapsa dizolvarii persoanei juridice, aceasta se aplica atunci cand persoana juridica a fost constituita in scopul savarsirii de infractiuni, cand obiectul sau de activitate a fost deturnat in scopul savarsirii de infractiuni sau atunci cand nu au fost executate, cu rea-credinta, alte pedepse complementare.

Interzicerea participarii la procedurile de achizitii publice se poate aplica pe o durata de la 1 la 3 ani si consta in interdictia de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achizitii publice.

Interzicerea accesului la anumite resurse financiare consta in interdictia de a obtine, direct sau indirect, fonduri prin plasamente de titluri de valoare sau de a obtine fonduri de la institutiile de credit ori institutiile financiare, pe o durata de la 1 la 3 ani.

Pedeapsa complementara a afisarii hotararii definitive de condamnare sau a difuzarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, prin presa ori mijloace de comunicare audiovizuala se realizeaza pe cheltuiala persoanei juridice condamnate. Instanta poate dispune afisarea sau difuzarea integrala ori in extras a hotararii de condamnare.

Afisarea sau difuzarea hotararii nu poate dezvalui identitatea victimei sau a reprezentantului legal al acesteia fara consimtamantul lor.

Obligarea la publicitate negativa

Inedita este si pedeapsa complementara a obligarii la publicitate negativa. Ea consta in obligarea persoanei juridice condamnate, pe cheltuiala acesteia, la afisarea unui mesaj publicitar al carui continut va fi stabilit de instanta si care va cuprinde o atentionare cu privire la infractiunea savarsita, imprejurarile comiterii acesteia si sanctiunea aplicata.

Afisarea mesajului publicitar se realizeaza in modalitatea stabilita de instanta, pe o durata cuprinsa intre trei si sase luni. O copie a dispozitivului hotararii definitive de condamnare prin care s-a aplicat aceasta pedeapsa se transmite de indata organului care a inregistrat persoana juridica, pentru a lua masurile necesare.

Infractiuni noi

In afara de pedepsele noi prevazute in proiectul de lege supus dezbaterii publice de catre Ministerul Justitiei, Codul Penal care trebuia sa intre in vigoare la sfarsitul lunii prevede o serie de infractiuni ce nu apareau in vechiul cod.

Dintre acestea, amintim cu titlu de exemplu crime si delicte contra mediului inconjurator, infractiuni contra calitatii barajelor si a constructiilor, contra valorilor culturale si a proprietatii intelectuale etc.

In opinia specialistilor, cele trei luni nu vor fi suficiente pentru integrarea raspunderii persoanei juridice in sistemul penal, care este o chestiune dificila si necesita timp.