La un Jurnal de seara al Televiziunii romane, prezentatoarea stirilor ne-a informat ca "prea multi candidati au picat bacalaureatul". Pe parcursul aceleiasi emisiuni informative, o reportera, referindu-se la acelasi fel de examen s-a exprimat in chip asemanator: "Au picat examenul foarte multi elevi".

Numerosi sunt vorbitorii, indeosebi elevii si studentii, care se exprima in acelasi mod negramatical.

Folosirea gresita a verbului a pica (intranzitiv, de cele mai multe ori) duce la denaturarea sensului mesajului. Un foarte scurt dialog intre un student si o studenta va fi lamuritor pentru cei mai multi cititori:

El: Ce-a facut fratele tau?

Ea: A picat examenul.

Din raspunsul fetei, rezulta ca nu fratele ei, ci examenul a picat (a cazut), ceea ce este, bineinteles, nu numai impotriva logicii si a gramaticii, dar si in opozitie cu sensul mesajului pe care voia sa-l transmita.

Iata, acum, indreptate toate exemplele rele: Prea multi candidati au picat la bacalaureat. Au picat la examen foarte multi elevi. A picat la examen.

Uneori, verbul a pica este tranzitiv, avand intelesul "a tranti" (in sens figurat) sau "a respinge": Profesorul de matematica m-a picat la bacalaureat.

Verbul a pica are si alte intelesuri. Dintre celelalte sensuri pe care le poate incorpora (desigur, in contexte felurite), il mentionam doar pe "a cobori in picaj". In acest caz se cuvine sa spunem si sa scriem "Avionul (avioanele) picheaza". In schimb, verbul a pica, avand sens figurat "a cadea", ("a nu reusi") la un examen, se conjuga astfel: pic, pici, pica, picam, picati, pica.

Prof. Mihai Stere Derdena