Ierarhii si preotii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), care prea adesea se cred cu sacii in caruta raiului, au fost prinsi pe picior gresit de cazul Manastirii "Sf. Treime" din comuna Tanacu. O tanara a murit in urma unei pretinse sedinte de exorcizare. Ceea ce s-a intamplat acolo arata, daca mai era cazul, cata nevoie are BOR sa mediteze asupra propriei sale conditii.

Desigur, purtatorul de cuvant al Patriarhiei s-a grabit a caracteriza situatia drept un accident, o fapta "abominabila" savarsita de "gestul instabil al unui calugar care a recurs la o practica barbara". Daca fapta s-ar fi petrecut in lumea laica, intr-un spital, de pilda, ar avea de platit si sefii directi, cel putin, iar in tarile civilizate, ministrul de resort si-ar prezenta demisia.

Ne intrebam, la randul nostru, ce are de spus duhovnicul direct al staretului ucigas, daca o fi existand cumva, si, mai departe, episcopul locului? Ajungem astfel la esenta unei situatii aparent accidentale.

In Romania slujesc o multime de preoti, de calugari, cu pretentii, mai mult sau mai putin indreptatite, ca ar avea diferite "puteri", ba chiar si pe cea a exorcizarii! Ceea ce le aduce, evident, faima si averi, in totala opozitie cu juramintele la care s-au supus. Criza discernamantului - aceasta este una dintre gravele probleme ale Bisericii.

Etimologic, a avea discernamant inseamna tocmai a avea puterea deosebirii duhurilor. Numai un om daruit cu harul deosebirii duhurilor este chemat spre a "diagnostica" cazurile care cheama la asa-numitele exorcizari. Iar aceste acte nu sunt savarsite la intamplare, de oricine poarta sutana.

Este vorba despre un cadru special, la care participa de obicei mai multi preoti, moment in care se citesc rugaciunile Sf. Vasile. Da, Biserica este chemata sa faca uneori astfel de acte, conditia ramane ca un mare duhovnic, gratie discernamantului sau, sa se pronunte. In multe cazuri, colaborarea cu medicul psihiatru, eventual cu psihologul-psihoterapeut se impune.

Dar cati duhovnici au smerenia sa recunoasca ca nu au ochiul spiritual suficient de ager pentru a face deosebirea? In realitate, deosebirea duhurilor, discernamantul, lipseste si la nivel de institutie. Altfel nu se explica tehnica ascunderii gunoiului sub pres in cazul dosarelor ierarhilor, in cazul de agresiune sexuala a unor minori de la Cernica s.a.

Nu se explica nici criza in care se afla BOR, care, in loc sa-si exorcizeze propriile-i cadre intrate cu toptanul la nenumaratele "fabrici de popi", cum le-a numit nemuritorul Creanga, prefera aghiezmuirea intregului parc auto al tarii, daca s-ar putea.

In loc sa se implice ferm in actiuni de caritate indreptate catre paturile defavorizate, BOR prefera sa fie posedata de duhul grandorii, construind catedrale pana si in cele mai mici orasele ale tarii.

Exceptandu-i pe cei foarte putini ierarhi de o verticalitate ireprosabila, majoritatea participa in continuare la circuitul slujbelor electorale ori al caravanelor kitsch de pe malul marii la concurenta cu discotecile.

Implicarea in cercetare, iata o alta dimensiune ignorata cu desavarsire de Biserica rasariteana, cercetare care ar spori cu certitudine "deosebirea duhurilor" de care laicatul are atata nevoie. Caci psihologul, medicul au, la randul lor, acuta nevoie de puterea spirituala, nemaivorbind de moralitate.

Calitatea invatamantului teologic s-ar imbuna la randul sau prin asimilarea unor cunostinte de psihologie. Fanatismul cu care au fost aparati de localnici cei de la manastirea din Vaslui arata insa si altceva. Traim inca alaturi de concetateni aflati ei insisi in Evul Mediu.

Dar cine are interes sa-i educe, o data ce sunt atat de usor de manipulat? Din fericire, romanul, in intelepciunea-i ancestrala, recurge la cea mai sigura forma de exorcizare: aceea prin ras.

Personajele celui care a fost anatemizat de Biserica, Ion Creanga, isi rad de necuratul si-l trag pe sfoara, zugravii de la Voronet ii demasca pe dracusori in cele mai haioase ipostaze, iar biet roman, saracul, care abia mai are bani de platit intretinerea, face bancuri cu dracusorii atotzugraviti pe canalele media si care dormiteaza in Parlament.