Anuntul ca investitorii vor avea voie sa detina un procent mai mare de actiuni la SIF-uri a deschis apetitul pentru cumparare. Insa cei care s-au grabit sa vinda si sa marcheze profitul au facut pretul sa se duca in jos.

Tranzactiile cu SIF au acoperit aproape 70% din lichiditatea BVB vineri, dupa ce guvernul a anuntat majorarea pragului de detinere la aceste societati de la 0,1%, la 1%. Valoarea totala a tranzactiilor derulate cu titlurile SIF a fost de 94,2 de miliarde de lei, in conditiile diminuarii indicelui BET-FI cu 0,74%.

„Sedinta de tranzactionare de vineri a fost dominata de tranzactiile cu titluri SIF. In prima parte a sedintei s-au inregistrat cresteri, dar ulterior au aparut mai multi vinzatori in piata, iar inchiderea s-a facut pe scadere", a declarat directorul de operatiuni al companiei de brokeraj Prime Tranzaction, Alin Brendea, citat de Mediafax.

Stationari si scaderi

SIF Moldova si SIF Oltenia s-au plasat, vineri, in topul preferintelor investitorilor cu operatiuni de 35,8 miliarde de lei, respectiv 23,6 miliarde de lei. Cotatia SIF Moldova a coborit cu 0,9%, la 10.900 de lei, iar SIF Oltenia a inchis la nivelul de joi, de 12.900 de lei.

Cea mai semnificativa scadere a pretului a fost consemnata pentru SIF Transilvania, cu 1,5%, la 13.000 de lei, pe un rulaj de 7,5 miliarde de lei.

Investitorii se mai gindesc

Conform lui Brendea, este posibil ca si in urmatoarele saptamini sa persiste apatia si reticenta pe piata de capital, investitorii reevaluindu-si pozitiile. „De obicei, in perioada de vara, volumul tranzactiilor bursiere este mai redus. La aceasta situatie se mai adauga si conjuctura, volatilitatea mare care exista pe piata. In primele luni ale anului s-au inregistrat cresteri semnificative.

Apoi, au urmat corectii consistente. In prezent, se manifesta prudenta la cumparare. Exista un apetit redus pentru investitii", a declarat brokerul.