Dupa modelul ucrainean, opozitia azera pune la cale o noua „revolutie portocalie". Demonstrantii cer demisia guvernului si alegeri parlamentare libere.

Peste 20.000 de demonstranti au iesit simbata pe strazile capitalei azere, orasul Baku, cerind demisia guvernului si organizarea de alegeri parlamentare libere. Miscarea de protest, a doua de acest fel in ultimele 14 zile, a fost organizata de cele mai importante trei partide de opozitie.

Grupate in alianta „Azadlig" („Libertate"), acestea vor candida la alegerile legislative programate pentru luna noiembrie.

Tensiunea politica acumulata in Azerbaidjan i-a determinat pe observatorii politici sa anticipeze o miscare de masa similara celor care au indepartat de la putere, in ultimele 18 luni, regimurile nepopulare din Georgia, Ucraina si Kirgizstan. De altfel, protestatarii din Baku s-au imbracat in portocaliu, culoarea aleasa de alianta „Azadlig" pentru campania de dinaintea alegerilor.

Alianta de opozitie a optat pentru aceeasi culoare utilizata de fosta opozitie din Ucraina, in timpul demonstratiilor care au dus la infringerea candidatului prorus Viktor Ianukovici.

Manifestantii de la Baku au strigat „Libertate" si „Alegeri libere", purtind, in acelasi timp, pancarte cu imaginea presedintelui american George W. Bush, considerat marele sustinator al revolutiilor democratice din fostele state sovietice. Demonstrantii au cerut reforme ale legii electorale si acces la televiziunea de stat.

De asemenea, ei au acuzat autoritatile de frauda in alegerile prezidentiale din octombrie 2003, atunci cind Ilham Aliev i-a succedat la putere tatalui sau, fostul presedinte Geidar Aliev. Alegerile de atunci au dus la confruntari violente intre politie si membrii opozitiei azere.

Azerbaidjan este considerat de Washington un stat extrem de important. Pe linga faptul ca este calificat de Casa Alba drept unul dintre aliatii sai in lupta contra terorismului, Azerbaidjanul este punctul de plecare al oleoductului care, dupa estimarile Statelor Unite, va reduce dependenta de petrolul provenit din Orientul Mijlociu.