Ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre a confirmat ieri oficial ca pretul unei calatorii cu trenul se va scumpi cu circa 7%, in curand, insa a admis ca majorarea tarifelor nu are legatura cu greva.

Criza de la calea ferata s-ar putea agrava de astazi, cand salariatii societatii CFR Infrastructura au anuntat ca intra in greva generala, circulatia urmand sa fie complet blocata zilnic, intre orele 7.00 si 11.00 dimineata.

In plus, din cauza protestului, trenurile aflate in circulatie vor ajunge la destinatie sau vor pleca din statii cu intarziere de pana la patru ore. Amenintarea cu intreruperea totala a lucrului pe durata a patru ore l-a determinat pe ministrul Transporturilor sa-i ameninte, pentru a treia oara, pe grevisti cu tribunalul.

Dobre a spus ca nu poate rezolva cererea grevistilor privind marirea lefurilor, dar le poate da 15 tichete de masa, esalonat pana in octombrie 2005 si le poate promite imbunatatirea conditiilor de munca. Promisiunile, aceleasi de pana acum, sunt considerate de protestatari de neacceptat. In timp ce conflictul de la calea ferata continua, se pregateste si scumpirea biletelor de tren.

De astazi, mecanicilor de locomotiva, angajatilor din depouri si vagoane li se vor alatura salariatii de la societatea CFR Infrastructura si o parte din angajatii Federatiei Miscare Comercial. In total, peste 50.000 din ceferisti declara ca intra in greva generala.

Noii veniti ameninta chiar ca vor intrerupe complet lucrul intre orele 7.00 si 11.00 dimineata, astfel ca nici mecanicii de locomotiva, care au declansat protestul acum 12 zile, nu-si vor putea respecta obligatiile stabilite prin legea conflictelor de munca-asigurarea unei treimi din activitate.

Salariatii cer marirea lefurilor cu 10,7% si 20 de tichete de masa, administratia nu ofera decat promisiunea imbunatatirii conditiilor de lucru. Anuntul sindicalistilor de la Miscare Comercial ca intrerup complet lucrul a fost speculat ieri de ministrul de resort.

Ministrul Transporturilor a amenintat ca va da in judecata toate federatiile intrate in greva, daca nu respecta treimea de servicii convenita, conform legii. "De data asta nu mai propun, cer incetarea grevei", a spus ieri Gheorghe Dobre, prcizand ca negocierile se poarta totusi intre administratii si sindicate, nu la nivel de minister.

Ministrul Dobre spune ca grevistii ar trebui sa-si dea seama ca reducerea activitatii afecteaza si veniturile companiilor la care sunt angajati, de aceea, angajatii ar trebui sa accepte solutiile propuse.

Ministrul a spus ca din primele estimari, fiecare zi de greva a insemnat pierderi de pana la 40 de miliarde lei, insa nu s-au facut toate socotelile. Pentru a majora salariile ar fi nevoie de o suplimentare a fondurilor cu aproape 1.500 de miliarde lei, fara prima de Craciun", a spus Dobre.

Reprezentantii ceferistilor admit ca situatia de la calea ferata provoaca pierderi insemnate, dar spun ca nu este vina lor. "Pierderile nu se datoreaza oamenilor de la calea ferata, ci managementului defectuos din anii trecuti, insa actuala administratie nu face nimic in acest sens.

Noi nu le mai putem spune oamenilor: "aveti rabdare", ne-a spus ieri Ionel Socaciu, presedintele Federatiei Elcatel.

Conducerea CFR Calatori a anuntat tot ieri care vor fi trenurile care vor inregistra cele mai mari intarzieri: Bucuresti-Lokoshaza si retur; Bucuresti-Vrsac; Targu Mures-Episcopia; Ruse-Vadu Siretului si retur; Biharkerestesz - Brasov si Lokoshaza-Ruse.