MasterCard International a anuntat furtul a peste 40 de milioane de carti de credit. Din cele 40 de milioane, aproximativ 13,9 milioane sunt carti Master Card, iar restul apartin companiilor Visa, Discover si American Express.

Totusi, vinovata pentru aceasta bresa nu este MasterCard, ci CardSystems Solutions, o companie din Tucson, Arizona, specializata in procesarea datelor in tranzactiile bancare, ale carei sisteme de securitate au fost strapunse de catre hackeri.

MasterCard a anuntat ca desi cartile de credit au fost compromise, posesorii pot sta linistiti in privinta altor date personale, cum ar fi: date de nastere sau codul de asigurat.

Reprezentantii MasterCard, Visa si Discover au anuntat ca posesorii cartilor de credit nu vor fi trasi la raspundere in cazul in care acestea sunt folosite in tranzactii ilegale.

Expertii spun ca acest furt este un record in materie de brese de securitate. "Daca raportam cantitativ, aceasta este cea mai mare bresa de securitate din istoria retelelor" , a spus James Van Dyke, analist la Javelin Strategy & Research.

Revista Link aduce informatii suplimentare despre cele 40 de milioane de carduri furate, in urma contactarii lui Alexandru Duduta, Internet Systems Arhitect la DotCommerce Romania. Potrivit acestuia, informatia publicata ieri, era cunoscuta de DotCommerce inca de la sfarsitul saptamanii trecute.

In plus, DotCommerce Romania, ne anunta ca s-au efectuat deja 68.000 de tranzactii frauduloase, folosindu-se o parte din cardurile furate. Vestea relativ buna consta in faptul ca nu au fost furate decat serial number-ele cartilor de credit, datele privind identitatea posesorilor de card nefiind compromise.

O problema similara s-a inregistrat tot in aceasta luna la Bank of America, unde s-au pierdut complet datele (inclusiv cele de identitate) a 2,1 milioane de membri. De asemenea, Bank of America a suferit pierderi substantiale, fiindu-i furate rapoartele tranzactiilor anuale in valoare de 21 miliarde USD.

„Tocmai din aceste cauze, consideram ca securitatea la nivelul procesatorilor de carduri trebuie marita, mai ales la nivelul Romaniei, unde nu toti procesatorii iau masuri de siguranta adecvate", a conchis Alexandru Duduta, DotCommerce Romania.