Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri, Parlamentul ca refuza sa nominalizeze oameni pentru consiliile de administratie ale societatilor publice de radio si televiziune.

„Refuzul se datoreaza faptului ca cele doua institutii au fost si sunt puternic influentate de factorul politic, iar, pentru ca acest lucru sa nu se mai intample in viitor, este necesara o schimbare a cadrului legal in care ele functioneaza", si-a motivat seful statului decizia, in scrisoarea trimisa presedintilor Camerei

Deputatilor si Senatului. Basescu le-a scris, de asemenea, lui Nastase si Vacaroiu ca actul normativ dupa care se organizeaza si functioneaza SRR si SRTV (Legea nr.

41/1994) trebuie modificat de urgenta in sensul eliminarii algoritmului politic din procedurile de numire a celor doua consilii de administratie, „pentru ca aceste institutii sa lucreze exclusiv in interesul publicului".

Potrivit amintitei legi, presedintele trebuie sa desemneze cate un membru plin al structurilor care administreaza radioul si televiziunea publice, precum si cate un supleant. Boicotul anuntat de Traian Basescu dinamiteaza, practic, procesul de desemnare a noilor consilii de administratie, aflat intr-o faza avansata.

Astazi, cele doua Camere ale Parlamentului ar trebui sa voteze, in sedinta comuna, componenta acestora.

Intr-o interpretare, constituirea CA ale SRR si SRTV in absenta nominalizarilor de la Cotroceni nu poate fi apreciata ca fiind in conformitate cu legea, situatie in care procedurile de desemnare pe cale parlamentara nu pot continua.

Coalitia nu se lasa impresionata

Grupurile parlamentare din Camera Deputatilor si Senat nu s-au lasat impresionate de gestul presedintelui Traian Basescu de a nu desemna reprezentanti in consiliile de administratie ale SRTv si SRR.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca hotararea lui Basescu nu poate bloca procesul de numire in cele doua consilii de administratie, deoarece, potrivit legii, acest lucru s-ar putea intampla numai daca majoritatea institutiilor implicate in acest proces ar face la fel.

Potrivit deciziei Birourilor reunite, incepand de miercuri, comisiile de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor vor incepe audierea persoanelor nominalizate de partidele parlamentare, Guvern si salariatii SRR si SRTv, iar in data de 27 iunie, acestea vor fi votate de plenul Parlamentului.

Daca nu a produs emotie, gestul lui Traian Basescu a produs, cu siguranta, iritare in randul membrilor coalitiei guvernamentale. „ Este o obligatie a Admnistratiei Prezidentiale de a numi persoane in consiliile de administratie.

Nu am auzit ca a intrat in greva presedintele Traian Basescu", a declarat deputatul UDMR, Kelemen Hunor, care a specificat ca partidul din care face parte isi mentine propunerile.

"Nu este o emisiune din aceea de cerere si dorinta din partea ascultatorilor", a mai spus deputatul. In ceea ce priveste reprezentantii Aliantei D.A, si acestia sunt decisi sa mearga in continuare cu actualele propuneri.

„PNL este obligat ca partid parlamentar, prin lege, sa-si desemneze reprezentanti in cele doua consilii de administratie.Punct!", a declarat Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al liberalilor.

De asemenea, senatorul Adrian Cioroianu, vicepresedintele Comisiei de cultura si mass-media din Senat, sustine ca presedintele Basescu a gresit cand a vorbit de politizarea conducerilor Televiziunii si Radioului Public.

In opinia lui, reprezentatii PNL vor urmari doar aspectele care tin de cultura si nu de politizare si, prin urmare, Basescu nu are dreptate.

Si democratii isi vor mentine actualele optiuni. "PD si-a desemnat niste persoane si isi mentine decizia", a aratat chestorul Camerei Deputatilor, Ioan Oltean.

Pe aceeasi lungime de unda cu reprezentatii Aliantei D.A in Parlament sunt si cei din Guvern. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca trebuie respectat cadrul legal si institutia pe care o conduce nu va face rabat de la aceste norme. "In momentul de fata exista un cadru legal ce trebuie respectat.

Fiecare institutie are dreptul sa activeze dupa cum crede de cuviinta, dar Guvernul trebuie sa respecte cadrul legal", a afirmat prim-ministrul.

Nastase: Basescu trebuia sa respecte legea si sa faca nominalizari la SRR si TVR

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a apreciat, luni, ca Traian Basescu avea obligatia sa respecte legea si sa faca nominalizarile pentru CA ale SRR si SRTV.

„Nu este vorba de a judeca legea, ci de asumarea fireasca a responsabilitatilor care decurg pentru o institutie a statului, deci nu este vorba de sentimente, de pareri personale", a declarat Nastase.

El a explicat ca, „practic, este vorba de o responsabilitate stabilita de o lege" si s-a referit si la faptul ca, in 1997-2000, cand a fost adoptata legea, Traian Basescu avea o anumita responsabilitate si putea atunci sa se exprime in legatura cu acest act normativ.

Nastase a spus ca legea este in vigoare, procedurile sunt stabilite, iar, daca presedintele tarii are un mesaj pentru Parlament, poate veni in plen sa transmita mesajul, conform Constitutiei.

Adrian Nastase a precizat ca absenta candidatului ce trebuia propus de Traian Basescu „nu are nici un fel de influenta asupra constituirii CA ale celor doua societati", care pot sa functioneze cu noua membri din 13, conform legii.

El considera ca „probabil" Basescu stie acest lucru, respectiv carui partid ii revine presedintia CA din fiecare institutie, adaugand ca banuieste ca acesta „nu este foarte ingrijorat de felul in care aceste institutii vor intra sub control politic".