Nici ca se putea mai rau. Parca traim un blestem continuu de care nu scapam nici cu exorcizari facute de calugarul Daniel, de la Manastirea „Sfanta Treime", din Tanacu-Vaslui. Cand eram gata sa bifam la capitolul „rezolvate" integrari in UE, ne-a taiat brusc optimismul marea schisma din Europa.

Intre timp, la noi acasa incep sa se simta timid, dar sigur, efectele blocajului european. Ele sunt mana cereasca pentru fortele nationalist-securiste, intrate oarecum in hibernare dupa entuziasmul pro-european intretinut pompos de PSD si preluat complice de noii guvernanti.

Daca tot a falimentat discursul antimaghiar si antievreiesc, nationalistii de serviciu trec acum pe injuratura antieuropeana. Strang randurile, isi reiau obiceiurile de care s-au lepadat in public pentru ca mai e o paine de mancat. Vadim revine in forta la sefia PRM si il trimite la plimbare pe cel lasat de el sa-i conduca jucaria. Un moderat ratat mai putin. Si un exaltat mai vechi reincarcat.

Acum poate sa sune goarna anti-Bruxelles. Alti parteneri de odinioara ai „Tribunului" adulmeca si ei mirosul sangelui si se regrupeaza. Ilie Neacsu convinge un partid cunoscut doar printre vecini sa i se alature sub stindardul „Huo, Europa!".

Satul de zanganit de catuse, de Hayssam si de facut tusa la putere, PSD da si el semne ca i-ar surade revenirea la limbajul lui Vadim&Neacsu&comp.

Orchestra nationalistilor isi acordeaza acum instrumentele pentru concertul ce va fi dat in onoarea inmormantarii UE. Nu e intamplator ca sunt tot ei. Aceiasi care isi umflau carotidele in anii ,90 strigand: „Noi nu ne vindem tara!". Cu ei si partitura lor mai noua, o Romanie care se credea salvata pe ultima suta de metri in bratele batranei Europe poate face oricand stanga-mprejur.