Atitudinea politica a Occidentului fata de Romania s-a schimbat mult in ultimii ani. Dintr-o tara aflata in zona gri a continentului – in afara spatiului euro-atlantic, dar neafiliata spatiului ex-sovietic, Romania este astazi, cu acte in regula la NATO si UE, o parte a lumii occidentale.

Analiza sumbra a lui Huntington in „Ciocnirea civilizatiilor", ce impartea Romania in doua la crestele Carpatilor, nu s-a adeverit. Romanii nu au mers nici pe modelul iugoslav si nici pe cel ceho-slovac, tara ajungand intreaga la limanul occidental.

Dar, pe cat de transante sunt lucrurile in domeniul politic, pe atat de incurcate au ramas, insa, cele din domeniul economic. Nu este vorba aici de indicii de crestere economica sau de volumul investitiilor sau de rezervele valutare.

Atitudinea marilor parteneri occidentali fata de economia Romaniei nu a urmat trendul politic, ramanand tot la nivelul de tara din zona gri, unde nu exista reguli si totul este permis.

Saptamana trecuta, presa a scris despre doua mari companii cu interese in Romania: una americana – Bechtel si alta europeana – EADS. Amandoua corporatiile au cifre de afaceri cat PIB-ul Romaniei, sunt cotate la Bursa si sunt lideri tehnologici pe domeniile lor. Pentru amandoua singurul lucru mai important decat profitul e imaginea.

Dar asta in lumea civilizata, acolo unde exista reguli si opinie publica, ceea ce la urma urmei le da adevarata valoare. In Romania, acesti mamuti economici nu s-au sfiit sa inghita, prin atribuire politica, contracte fara licitatie de miliarde si miliarde de dolari.

Si asta exact in tara cel mai des acuzata, nu fara motiv, de politicienii din tarile lor, cu care au altminteri fir direct, de coruptie la nivel inalt. Mai departe insa, comportamentul este departe de a fi cel indeobste asteptat fata de o tara europeana.

Bechtel a facturat statului roman ceasuri barbatesti, mese de biliard si chiuvete. Si asta desi la autostrada Transilvania, necesara fara indoiala, indiferent de ceea ce crede noul guvern, nu s-a mai pus o lopata de nisip.

Probabil ca, pentru iulie si august, Bechtel va factura statului concediile din Las Vegas si Bahamas ale sefilor sai. In ceea ce priveste EADS, lucrurile sunt de-a dreptul stupefiante.

Dezvaluirile facute de ministrul de Interne, Vasile Blaga, in legatura cu acest contract, arata clar ca interesul politic si preocuparea Europei fata de Romania nu au ajuns pana la nivelul marilor sale concerne.

Astfel, sistemul radio pe care EADS planuia sa-l foloseasca in tara noastra pur si simplu nu era cel standardizat in Europa. In goana dupa profit, EADS prejudicia Romania cu peste 300 de milioane euro, fonduri PHARE pe care Europa ii pregatise tarii noastre pentru dezvoltarea sistemului radio Tetra.

De asemenea, EADS nu tinea seama de ceea ce Romania securizase deja la frontiera, de multe ori tot cu banii europenilor. Compania care produce bijuteria tehnologica numita Airbus nu a avut in cazul Romaniei nici o minima preocupare de a-si pastra imaginea.

Anul trecut, toata presa romaneasca a subliniat gravele neregularitati din contractul cu EADS, incepand cu sistemele utilizate si pana la unii subcontractori de-ai nostri absolut dubiosi.

Chiar si asa, EADS a refuzat pana in ultimul moment modificarea contractului, aceasta nefiind acceptata decat dupa ce Guvernul roman a facut cunoscut ca este gata sa-l rezilieze, iar presa franceza a scris despre o scandaloasa afacere de comision.

La conferinta de presa, vorbind despre programul, cat se poate de necesar, de securizare a frontierei, seful EADS afirma, cu cinism: „Suntem cu totii niste buni cetateni europeni". Nu s-a inteles daca afirmatia ii privea si pe romani.

Daca politic Romania a iesit din zona gri, in principal datorita evenimentelor externe, economic Romania ramane in aceasta zona. Iesirea nu se poate face decat prin efort propriu: impunerea de reguli simple si clare si respectarea cu sfintenie a acestora. Chiar daca acest lucru va insemna sacrificarea comisioanelor pentru politicieni.