Ministrul Apararii Nationale Teodor Atanasiu a confirmat oficial saptamana trecuta un zvon care circula demult pe culoarele ministerului. Relatia sa cu Statul Major General nu functioneaza. Ba mai mult, Atanasiu este in relatii foarte reci, aproape adverse, cu generalul Eugen Badalan, seful SMG.

Facandu-si bilantul dupa sase luni, Atanasiu a declarat Agentiei Rompres : ìPentru mine cea mai mare nerealizare este ca n-am reusit sa trimit Parlamentului legea de reorganizare a ministerului. Aceasta neimplinire ma face sa ma intreb daca colaboram foarte bine in cadrul Armatei Romane.

N-am reusit sa transmit in Parlament acest lucru din cauza faptului ca n-am avut un punct de vedere comun cu Statul Major General la acest capitol". Atanasiu a mai spus ca aceasta lege urmeaza sa fie discutata in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii cat si in Guvernul Romaniei, dupa care va fi transmisa Parlamentului.

Razboiul Atanasiu-Badalan e foarte periculos si are o miza importanta. E vorba, inainte de toate, de controlul asupra serviciului de informatii al Armatei. Miezul disputei il constituie modificarea legii pentru a fi posibila numirea unui civil in fruntea Directiei Generale de Informatii a Apararii.

Ministrul, membru PNL, isi doreste cu ardoare aceasta modificare, pentru a putea numi un apropiat al partidului sau in aceasta functie. Se numeste Vasile Paun. El a fost deja adus in Ministerul Apararii, intr-o functie importanta. E un fost ofiter, destul de competent pe latura sa de pregatire, dar care a plecat in 2003 in conditii neclare din MApN. Si care a revenit acum, pe filiera politica.

Generalul Badalan, seful Statului Major General, este personalitatea militara numarul unu. Prin functie, grad si autoritatea de care se bucura in randul celor peste 100 de generali din Armata. S-a vorbit mult despre faptul ca este un personaj corupt, dar nici o institutie competenta nu a reusit sa aduca vreo dovada in acest sens. Totul a ramas la nivel de zvon si barfa.

Badalan s-a opus fatis noului proiect de modificare a Legii de organizare a MApN, in special in privinta numirii unui civil in fruntea serviciului militar de informatii. Argumentul suprem al sefului SMG, care a refuzat sa-si dea avizul sau obligatoriu pe proiect, a fost ca un astfel de serviciu trebuie sa ramana in afara jocurilor politice.

Badalan si-a exprimat parerea direct, fara ocolisuri, si in fata sefului statului. Basescu a ascultat ambele opinii si in calitatea sa de sef al CSAT va decide intr-un fel sau altul. Dar este binecunoscut faptul ca presedintele nu este un mare fan al ministrului Apararii.

Si indiciile sunt ca ar putea inclina balanta in favoarea reprezentantului fortei, adica a celui care comanda nemijlocit Armata si cei peste 100.000 de angajati ai acesteia.

Deocamdata nu se stie cine va invinge in razboiul Atanasiu-Badalan. De principiu, ministrul liberal il are de partea sa pe Calin Popescu Tariceanu si implicit Alianta DA. Iar seful SMG se poate bizui teoretic pe sprijinul lui Basescu.

Simpatia nedisimulata pe care presedintele o are pentru generalul Sergiu Medar indica faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, el va prelua sefia Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA) de la generalul Gheorghe Rotaru. Acesta din urma va preda in luna octombrie stafeta, dupa sase ani de mandat in care serviciul s-a modernizat si a fost reformat.

Generalul Medar a avut o contributie importanta in functionarea celulei operative pe durata crizei ostatecilor, a fost sapte ani atasat militar la Washington si conduce de sase ani ramura externa a DGIA, adica Directia Informatii Militare. Are suficiente argumente pozitive in favoarea sa.

E practic o coalitie Atanasiu-Tariceanu contra unei axe Medar-Badalan-Basescu. Evident, cea din urma are o greutate mai mare, in special cand vine vorba de apararea nationala.

O singura varianta l-ar putea scoate din carti pe Medar pentru sefia DGIA. Numirea sa in functia de consilier prezidential pe probleme de securitate, loc vacant din decembrie 2004.

Meciul se joaca. Sunt persoane care cred ca de cand si-a tuns suvita, Basescu e mai descoperit. Asa sa fie? Transarea acestei dispute din MApN ne va lamuri pe deplin.

Pana atunci, se discuta intens despre schimbarea sefilor serviciilor secrete. Pentru numirea unui nou director al SRI, presedintele are nevoie de aprobarea Parlamentului. E greu de spus daca toti parlamentarii coalitiei PNL-PD-UDMR-PC vor vota schimbarea lui Radu Timofte. Unii dintre ei au inca o relatie nedefinita in mod public cu serviciile secrete din Romania. Sau din alte tari.

Raman insa la discretia sefului statului schimbari la SIE, SPP, STS. Si chiar la DGIPI. Ministrul Blaga asteapta doar un semnal de la Cotroceni. Vantul schimbarii a inceput sa bata din pupa Cotrocenilor.