Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Iran a constituit o mare surpriza pentru mass-media internationale, prin accederea in turul doi a lui Mahmud Ahmadinejad, primarul Teheranului, lider ultra-nationalist creditat cu sansa a treia inaintea primului tur de scrutin.

El il va infrunta in turul doi pe candidatul Akbar Hashemi Rafsanjani, cleric considerat reformist care a condus Iranul timp de opt ani, pana in 1997. Anuntarea rezultatului scrutinului a fost urmata de acuzatiile aduse de reformisti gruparilor militare, banuite ca au masluit voturile in favoarea lui Ahmadinejad.

Principala organizatie studenteasca din Teheran si-a aratat ieri sustinerea pentru candidatul reformator Rafsanjani. Acesta din urma a cerut ieri iranienilor sa voteze impotriva extremismului.

„Pur si simplu nu vad cum alegerile din Iran pot fi o incercare serioasa de a construi un viitor democratic in aceasta tara", crede Condoleezza Rice, secretarul de Stat american. „Cu greu ceea ce s-a intamplat acolo (in Iran) poate fi numit exercitiu electoral, pentru ca „femeile care au dorit sa candideze nu au fost lasate", a mai spus Rice.

Secretarul de Stat al SUA a sintetizat cel mai bine dintre toti politicienii occidentali procesul electoral care a surprins in primul rand prin accederea in turul doi al lui Mahmud Ahmadinejad, caruia nimeni nu ii dadea vreo sansa inainte de scrutin.

„Aceste alegeri au avut loc in conditiile in care o minoritate nealeasa a decis cine poate si cine nu poate candida, mii de persoane fiind descalificate".

Niciodata in istoria alegerilor iraniene nu s-a ajuns in cel de-al doilea tur de scrutin. Pana la aflarea rezultatelor, Mehdi Karroubi era considerat a fi cel care il va infrunta pe Akbar Hashemi Rafsanjani in turul doi.

Poate cel mai surprins dintre toti a fost chiar Ahmadinejad, care la aflarea rezultatului a descoperit cu stupoare ca staful de campanie nu pregatise nici macar un podium de unde sa se adreseze electoratului, dupa cum anunta ieri BBC.

„Sunt candidatul poporului", a spus el, dupa ce sustinatorii au reusit sa construiasca in graba un de podium improvizat.

Mehdi Karroubi, un cleric reformist, fost presedinte al Senatului, candidatul iesit pe locul al treilea, a declarat ieri ca „au fost niste interferente bizare. Banii au schimbat multe maini", a declarat el, cerand totdata renumararea voturilor. Guvernul iranian a acceptat renumararea voturilor, insa acest lucru se va face doar partial, in anumite circumscruptii.

Tinand cont de aceste lucruri, este greu de crezut ca renumararea voturilor ar putea schimba ierarhia deja stabilita.

Akbar Hashemi Rafsanjani, un politician de 70 de ani, si-a creat in ultima perioada imaginea unui politician liberal si reformist, el socand presa iraniana, atunci cand a declarat ca „a venit timpul deschiderii unu nou capitol in relatiile iraniano-americane". De altfel, atunci cand candidezi impotriva lui Ahmadinejad, nu este foarte greu sa pari reformist.

„Va cer ajutorul si va cer sa fiti prezenti in turul doi, pentru a preveni orice tip de extremism", a declarat Rafsanjani, intr-un interviu acordat pentru aproape toata prea iraniana si preluat de Reuters.

Majoritatea analistilor considera ca fostul presedinte are cele mai mari sanse de a iesi invingator in turul doi. „Aceste alegeri vor ramane in istorie. Un val al schimbarii va curpinde Iranul. Lumea il doreste pe Rafsanjan deoarece il considera unul de-al lor", a declarat un analist politic iranian pentru Reuters.

Mohammad Reza Khatami, conducatorul celui mai reformist partid din Iran a declarat: „Cu toata ca nu suntem de acord in totalitate cu programul lui Rafsanjani, va trebui sa-i oferim sprijinul nostru".

De altfel, si principala miscare studenteasca din Iran, care boicotase alegerile de vineri, a declarat intr-un comunicat remis presei ca in turul al doilea il va sustine pe Rafsanjani, care este vazut ca „raul cel mic".

Ieri, doua cotidiane reformatoare iraniene au fost interzise pentru ca au publicat scrisoarea unui candidat care a denuntat fraudele conservatorilor la primul tur al alegerilor.