Nici una dintre deciziile importante ale guvernarii n-a fost luata in virtutea protocolului coalitiei care prevede regula consensului intre liderii celor patru aliati. Pe rind, PNL, PD, PC si UDMR si-au negociat punctual propriile agende, coalitia existind, practic, doar pe hirtie.

Potrivit protocolului, deciziile la nivelul celor patru partide ale coalitiei se iau prin consensul liderilor de partide, ceea ce a reprezentat primul pas spre blocaj. Pe de alta parte, nici functia de autoritate asupra organizatiilor judetene pare sa nu fi fost asigurata de la centru, asa cum acelasi protocol o prevedea.

Exista inca judete, printre care Alba si Arad, unde protocoalele judetene nu s-au semnat. Mai mult, nici cele semnate pe parcursul a citorva luni de negocieri nu au fost respectate decit la modul relativ, impartirea posturilor in judete fiind de cele mai multe ori condimentata cu scandaluri.

In plus, rind pe rind, PUR si UDMR au fost avertizate periodic, la pachet cu pronuntarea unor repetate ultimatumuri, sa renunte la prieteniile profitabile la nivel local cu PSD si sa rupa intelegerile pentru majoritatile din consiliile judetene.

Nefunctionalitatea sistemului de decizie rezulta si din imposibilitatea asumarii unei decizii clare pro sau contra anticipatelor, cu sau fara consultarea presedintelui Basescu.

Tariceanu, marele absent al coalitiei

In tot acest peisaj, premierul Tariceanu a fost cel mai putin prezent la sedintele saptaminale ale CNC, un lider al unuia dintre partidele componente amintindu-si ca a fost „de vreo cinci, sase ori la CNC".

E drept ca si agenda sa e mai incarcata, ceea ce a creat situatia de a fi reprezentat de regula de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, dar un motiv legat de agenda ar fi putut invoca si primarul Clujului, Emil Boc. Acesta a participat la mai mult de jumatate dintre reuniunile conducerii coalitiei, de regula programate in aceeasi zi cu sedintele de BPN ale PD.

Din pozitia bine cunoscuta a fostului PUR, actual PC, presedintele Dan Voiculescu a participat la sedintele CNC doar atunci cind a participat si premierul. Cel mai disciplinat a fost liderul UDMR, Marko Bela, care a participat la toate intilnirile liderilor.

UDMR: „Nici coalitia nu este o societate cu actionar unic"

Cum pot fi, in acest context, explicate rabufnirile de autoritate ale liderului interimar al PD, Emil Boc? Si UDMR, dar chiar si PNL le pun pe seama alegerii presedintelui PD, programata pentru sfirsitul acestei saptamini.

Pare sa fie insa mai mult decit atit, Boc lansind un ultimatum coalitiei ca, pina la sfirsitul lui iulie, aceasta „sa preia puterea" in tara, adica atit in judete, unde institutiile deconcentrate inca sint controlate de PSD in mare masura, dar si la nivel central, mai exact in cele doua Camere ale Parlamentului.

Potrivit celor mai recente declaratii, PC se opune, iar UDMR ar accepta, dar mai la toamna, si mai ales nu in urma unor declaratii publice. „Boc a facut o greseala, nu se ameninta partenerii de coalitie in public, in interior putem discuta, chiar ameninta, dar totul trebuie sa ramina acolo", se revolta deputatul Kelemen Hunor, un fel de mina dreapta a lui Marko.

„PD are experienta provocarii crizelor in guvern, poate sa faca asa ceva in toamna, stiu eu, poate se retrage de la guvernare si declanseaza astfel alegeri anticipate. Dar, asa cum Adrian Nastase spunea ca Parlamentul nu este o societate comerciala cu actionar unic", arata cu degetul Kelemen Hunor inspre PD.

Tariceanu ii raspunde lui Boc

„Nu sint de acord ca discutiile in contradictoriu dintre diferiti lideri ai partidelor din coalitie sa se poarte prin intermediul presei. Exista CNC al coalitiei, sau le sugerez, pentru anumite probleme in divergenta, celor in cauza sa se adreseze direct unul altuia", a replicat ieri, in premiera, Calin Popescu Tariceanu iesirilor la rampa ale lui Emil Boc.

„Atmosfera in coalitie este pigmentata de interesele partidelor din care fac parte cei in cauza", a completat premierul, fara a spune la care anume interese face aluzie.