Criza din Uniunea Europeana naste discutii si in mediul de afaceri romanesc. Respingerea Constitutiei si amanarea bugetului UE pot fi principalele temeri ale investitorilor care vor sa-si deschida o afacere in Romania.

EVZ a incercat sa afle cum percep investitorii si analistii din Romania efectele blocajului din UE asupra economiei romanesti si a mediului de afaceri.

Bogdan Baltazar, consultant financiar, este de parere ca „investitorii se uita in primul rand la Romania de acum". „Ei cred ca, dupa o serie intreaga de ajustari, pot sa-si faca planuri de afacere.

Continuu sa cred ca, dupa ce vom depasi acest moment dificil din punct de vedere psihologic, vom fi judecati dupa performante, mai atent decat anul trecut - atunci cand s-a facut trecerea la economia functionala de piata". In urma cu ceva timp, Baltazar afirma ca Romania a obtinut statutul de economie de piata cu atentii si cadouri.

De data aceasta, „va trebui sa ne facem temele mai sarguincios!", a conchis Baltazar.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca „extinderea Uniunii Europene nu va mai fi oprita, in ciuda votului negativ dat de francezi si olandezi impotriva Constitutiei europene, dar se va derula sub presiunea unor constrangeri si complicatii noi, cu implicatii asupra aderarii Romaniei".

Cu toate acestea, tara noastra este a doua piata ca dimensiune din Europa centrala si, indiferent de greutatile intampinate, aderarea la UE reprezinta o sansa pentru dezvoltarea durabila, „iar procesul integrarii devine chiar catalizatorul procesului de modernizare a Romaniei".

Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA), vede totusi unele posibile repercusiuni nefaste asupra mediului investitional din Romania. Dupa parerea sa, „situatia din Uniune ar trebui sa duca la deprecierea in continuare a monedei europene, ceea ce ar genera, implicit, cresterea dobanzilor.

Iar toate acestea ar duce, in final, la o plecare a capitalurilor din Romania catre zona Uniunii Europene".

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a minimalizat insa ieri posibilele efecte negative, marsand pe ideea ca investitorii vor considera in continuare Romania o oportunitate de afaceri: „Statele din sud-estul Europei trebuie privite ca o oportunitate de relatii profitabile cu partenerii economici din zona Marii Negre si a Caucazului de Sud, si nu ca o simpla ancora de extindere a activitatii companiilor vestice", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.