Romania are nevoie de o viziune pe termen mediu si lung in domeniul fiscal si al datoriei publice, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul seminarului „Rolul Romaniei intr-o Uniune Europeana cu 27 de tari".

El a aratat ca, desi avem o datorie publica redusa, nu avem bani suficienti pentru modernizarea infrastructurii. „Suntem intr-o situatie interesanta. Riscam sa nu mai avem datorie publica, avem un deficit public mic si nu stiu de ce. Dupa alte doua-trei privatizari importante, datoria publica va fi practic acoperita si ajungem sa repetam ciclul anilor ‘80", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca exigentele economice ale UE sunt foarte mari, iar Romania nu a raspuns intotdeauna prin performante certe.

„Este drept, am reusit reducerea deficitului public, restrangerea ponderii sectorului de stat in industrie. Sunt realizari care se adauga cresterii economice constante si reducerii inflatiei.

Avem insa de sustinut examene si mai grele: sporirea productivitatii si eficientei, reducerea coruptiei si birocratiei, disciplina contractuala, politica salariala, intr-un cuvant o economie de piata cu adevarat functionala in Romania", a declarat Isarescu.

Potrivit datelor BNR, pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza peste un miliard euro.