Pretul petrolului a ajuns ieri la un pas de pragul de 60 $/baril, datorita cumpararilor masive din partea speculantilor si a fondurilor de investitii. Acestia vor sa speculeze posibilele crize de aprovizionare din trimestrul al patrulea.

Pretul maxim la care a ajuns petrolul a fost de 59,23 $/baril, cel mai mare nivel atins vreodata de la inceperea tranzactionarii petrolului la Bursa de Marfuri din New York in 1983. Cresterea pretului petrolului a fost de 27% in ultima luna si 40% de la inceputul anului.

„Se pare ca piata va mai urca o perioada inainte de a scadea din nou", este de parere Christopher Bellew, de la Bache Financial.

Rapirea a sase lucratori petrolieri saptamana trecuta in Nigeria, unul din membrii OPEC, a contribuit de asemenea la cresterea pretului. Angajatii norvegieni din domeniul petrolier ar putea intra astazi in greva datorita nemultumirilor legate de salarii.

Norvegia este al treilea mare exportator mondial de petrol, iar o greva ar scadea cu o treime productia de trei milioane de barili pe zi a tarii.