"Avem incredere in economia romaneasca . Forta de munca ieftina este un mare avantaj. 80 de centi pe ora de munca este un pret care nu se mai gaseste in Europa", a declarat Josef Taus, presedintele Forumului Economic Viena, la conferinta internationala „A investi in Romania".

Si ministrul de stat George Copos a recunoscut ca in Romania se plateste putin pe ora de munca si ca „Guvernul este obligat sa creasca salariile".

Premierul Calin Popescu Tariceanu a insistat asupra faptului ca, odata cu pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, primeaza calitatea mediului de afaceri.

„De multe ori, in ultimii ani, locatia geografica a fost considerata cheia atragerii investitiilor straine si a accesului la pietele regionale si pan-europene. Toate segmentele administrative, economice, sociale si politice au inteles ca mai inainte de acest argument primeaza calitatea mediului de afaceri", a declarat Tariceanu.

El a pledat pentru o mai buna cooperare regionala in ce priveste atragerea fondurilor straine pentru constructia coridoarelor de transport paneuropene si crearea unei comunitati a energiei, inclusiv a unei burse regionale a energiei in Romania.

„Statele din sud-estul Europei trebuie privite ca o oportunitate de relatii profitabile cu partenerii economici din zona Marii Negre si a Caucazului de Sud, si nu ca o simpla ancora de extindere a activitatii companiilor vestice", a afirmat Tariceanu.

„Este momentul sa veniti sa investiti in Romania", au spus la unison guvernantii, adresandu-se investitorilor prezenti la Forumul Economic Viena, organizat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

„Avem stimulente pentru investitori", a precizat ministrul Copos, referindu-se la scutiri si reduceri de impozite pe terenuri, acordate de consiliile locale, garantii de stat, credite cu dobanda foarte mica, acordarea de cladiri si terenuri cu titlu gratuit,un nou cod al muncii care va flexibiliza piata muncii si altele.

Romania este o tara foarte interesanta pentru investitori, este convins George Copos, descoperind 5 motive pentru a investi in tara noastra, si anume: potentialul mare al pietei, forta de munca educata, economie de piata functionala, politica fiscala competitiva si crestere economica de peste 8% in 2004.

Presedintele OMV, actualul proprietar al Petrom – Wolfgang Ruttenstorfer, a facut acelasi apel catre investitori: "Romania este o tara atragatoare, merita sa investiti. Operam in Romania de 8 ani. Guvernul ne-a sprijinit in toti in acesti ani", a precizat Ruttenstorfer.

53 de proiecte a 5,6 miliarde de euro

In domeniul energetic, avem 53 de proiecte, volumul investitiilor cifrandu-se la 5,6 miliarde de euro, i-a imbiat pe investitori ministrul Economiei, Codrut Seres.

Cele mai mari investitii sunt pentru Unitatea 3 Cernavoda – peste 850 milioane euro, Tarnita Lapusesti – 700 milioane euro, Conducta Nabucco – 600 milioane euro, Conducta Constanta Trieste – peste 400 milioane euro. In opinia sa, in sectorul energetic, Romania poate juca un rol strategic.

Astfel, finalizarea Unitatii 3 de la Cernavoda va crea disponibilitati pentru piata externa, pentru alimentarea tarilor cu deficit de electricitate din regiune. „Avem resurse de carbune pentru urmatorii 35 de ani, in prezent mai mult de 50% din necesarul de energie fiind produs in sistem termo", a evidentiat Seres.

Vicepremierul Copos:

5 motive de a investi in Romania

• potentialul mare al pietei

• economie de piata functionala

• forta de munca educata si ieftina

• politica fiscala competitiva

• crestere economica