Sunt printre noi. Dupa ce a livrat refugiati Occidentului ani in sir, Romania a devenit, in ultimul deceniu si jumatate, si o destinatie pentru cetatenii altor tari nevoiti sa-si paraseasca patria din motive politice sau economice.

Romanii au toate motivele sa se simta aproape de dramele refugiatilor, fie si doar pentru ca multi dintre ei, dintre prietenii si rudele lor si-au parasit tara fie inainte, fie dupa 1989, fortati de evenimente precum mineriadele sau de greutatile economice.

Ieri a fost Ziua Mondiala a Refugiatilor. Intre evenimentele culturale care au ca scop sensibilizarea publicului cu privire la problemele acestora se numara „Zilele filmului refugiatului".

De pe 23 iunie pana pe 3 iulie, la Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucuresti, vor rula filme precum „Hotel Rwanda" si alte lungmetraje si documentare despre dramele oamenilor obligati sa-si abandoneze propriile tari.

Primul film difuzat in festival este „La Faute a Voltaire" („E vina lui Voltaire"), un film frantuzesc din 2000 despre un imigrant tunisian care incearca sa se descurce prin hatisul birocratic din Paris.

Filme inspirate de fapte si personaje reale

„Lichter", un film nemtesc din 2003, vorbeste despre viata oamenilor de la granita dintre Germania si Polonia. „Carla’s Song" („Cantecul Carlei" - 1996) prezinta o refugiata din Nicaragua care traieste o existenta trista in Glasgow si se reintoarce in tara natala pentru a-si infrunta trecutul.

„Death in Exile" („Moarte in exil") este un documentar de 27 de minute, produs in Elvetia si inspirat de povestea reala a unui refugiat palestinian care a murit in timp ce astepta sa fie deportat."Lilja-4-Ever" („Pentru totdeauna Lilia" - 2002) e povestea unei rusoaice de 16 ani care incepe o viata noua in Suedia.

„Run for your life" („Fugi si salveaza-te" - 1997) e o pelicula despre imigrantii ilegali din Suedia, tratati cu brutalitate de politie si confruntati cu legi inumane.

„Hotel Rwanda", despre genocid si supravietuire

Nominalizat la trei Oscaruri anul acesta, „Hotel Rwanda" spune povestea adevarata a unui barbat care a salvat de la moarte peste o mie de refugiati, in timpul genocidului din Rwanda, cand aproximativ un milion de oameni au fost macelariti. Multi dintre rwandezii din etnia tutsi s-au refugiat in alte tari.

Paul Rusesabagina, cel care a inspirat filmul, traieste acum in exil la Bruxelles. El a publicat ieri in presa internationala un articol in care cere ca natiunile lumii sa faca mai mult pentru refugiati. „Viata de refugiat inseamna ca toate planurile, visurile si obiectivele dispar", a spus el. Pentru supravietuitorii persecutiilor din tara natala, „viata isi pierde sensul".

Program

Filme la Cinema Elvira Popescu

La Faute a Voltaire: 23 iunie, 25 iunie, 26 iunie

Tout un hiver sans feu: 23 iunie, 2 iulie

Lichter: 24 iunie, 27 iunie

Carla’s Song: 26 iunie

Death in Exile: 26 iunie, 3 iulie

Lilja-4-Ever: 26 iunie, 3 iulie

Run for Your Life: 28 iunie, 1 iulie

Apprendre a etre heureux: 28 iunie, 2 iulie

Les Clandestins: 29 iunie, 2 iulie

Hotel Rwanda: 30 iunie, 2 iulie, 3 iulie

The Terminal / Terminalul: 1 iulie

Tears of the Sun / Lacrimi din soare: 3 iulie