Pe 10 iunie, preotul Daniel Petru Corogeanu de la manastirea din Tanacu, judetul Vaslui - ajutat de patru calugarite - a sechestrat-o pe maicuta Maricica Irina Cornici, 23 de ani, intr-o chilie, legand-o de maini si picioare cu sfori.

Pe 13 iunie, acestia au legat-o cu lanturi de o cruce de lemn si i-au pus in gura un calus facut dintr-un prosop. Maicuta a fost tinuta pe cruce timp de trei zile, fara mancare. A murit in seara de 15 iunie. Procurorul vasluian Ovidiu Berinde l-a pus sub acuzare pe calugarul Daniel Corogeanu alaturi de cele patru maicute care l-au ajutat.

„Cei cinci nu pot fi inca invinuiti de omor deoarece cauza decesului tinerei calugarite nu a fost clarificata pe deplin de catre medicii legisti. Drept care, pana la rezultatul final al necropsiei, procurorul a decis sa nu ia nici un fel de masuri restrictive impotriva calugarului de la manastirea din Tanacu", au declarat surse din cadrul echipei de anchetatori.

Pe de alta parte, surse judiciare din Bucuresti au precizat ca staretul ar fi trebuit retinut de procuror si chiar arestat sub acuzatia de omor.

Calugarul ar fi trebuit supus unei expertize psihiatrice. El este foarte periculos pentru comunitatea din Tanacu deoarece are putere de decizie, este influent si capabil sa instige la omor, au precizat aceleasi surse. Calugarul Daniel Corogeanu a declarat pentru „Evenimentul zilei":

„Acest caz nebunesc l-a facut presa. Daca era analizat discret de politie si de Biserica, nu iesea nimic. Nu ieseau decat, poate, mustrari pentru neatentia noastra".

„S-a chinuit Irina si-a ajuns in Rai. Uitati-va la colegii dumneavoastra din presa. Urmariti-i in urmatorul timp sa vedeti ce-o sa pateasca. Si daca le spui ca erau posedati, spun ca nu exista diavol. Astia sunt draci, care fac astfel de inscenari si de falsuri.

Din pacate asta e meseria voastra, sponsorizata de diavol", a declarat preotul Daniel Corogeanu de la manastirea din Tanacu, referindu-se la ce au scris ziarele despre exorcizarea care s-a incheiat cu moartea Irinei.

"Cand tatal Irinei s-a spanzurat, statul a luat-o. Uite ce i-au facut fetei cei de la manastire, care-si zic sfinti."

Elena Antohi mama calugaritei Irina

Tatal bun al Irinei s-a sinucis

Dupa scandalul de la manastirea din Tanacu, corpul neinsufletit al Irinei a fost ridicat de familia ei de origine, care a dus-o acasa, in comuna Perieni, judetul Vaslui. A asteptat-o intreaga familie, compusa din mama, Elena Antohi, tatal vitreg, Costica Antohi, si doi frati, Vasile, cel care a fost cu Irina la manastire, si Costel, ultimul copil al sotilor Antohi, care este elev in a IV-a.

Mama calugaritei Irina Cornici a declarat ca fiica ei a fost omorata, fiind ademenita de calugaritele de la manastirea din Tanacu. „Eu sunt un om simplu, nu am carte. Din aceasta cauza, cand primul meu sot, tatal Irinei si al lui Vasile, s-a spanzurat, de mult, copiii avand varste foarte mici, statul mi i-a luat.

Am fost si eu de acord sa mearga la casa de copii ca sa invete carte, nu ca mine sa fie nestiutori. Dar uite ce i-au facut fetei cei de la manastire care isi zic sfinti".

Satul intreg a venit sa o vada pe Irina, care zacea, impacata, intr-un sicriu. Curtea era plina de sateni, care comentau ce vedeau: o fata tanara, moarta prin voia unui slujitor al Domnului. Printre ei, tatal vitreg al Irinei, Costica Antohi, care a declarat ca fata nu era bolnava, dimpotriva era vesela si isteata.

„Ultima oara am vazut-o pe Irina acum un an, cand am mers la familia Nistor Stolojan, din satul Cuptoare, comuna Cornea, judetul Caras-Severin. Aceasta familie ii iubea pe Irina si Vasile, care locuiau acolo.

Noi vrem s-o inmormantam intai si apoi vom solicita sa se faca lumina si in problema banilor copilei, pentru care ea a muncit in Germania", se tanguia tatal vitreg al fetei care face referire la faptul ca Irinei i-ar fi fost furata suma de 4.000 de euro cu care venise din Germania. Viata grea pe care au dus-o i-a determinat sa lase copiii la orfelinat, unde erau mai bine ingrijiti.

„Am crezut ca le va fi bine acolo, dar uite unde a ajuns copila mea, intr-un sicriu, iar baiatul, Vasile, care era la manastirea din Tanacu cu Irina, nici nu vorbeste cu noi, zicand ca am facut mare pacat ca nu am lasat-o sa fie inmormantata la acea manastire nenorocita", spune Elena Antohi, mama tinerei ucise.

„Exorcizarile ar trebui interzise in manastiri"

Preot dr. Adrian Gabor, conferentiar la Facultatea de Teologie Ortodoxa Bucuresti: „Ceea ce s-a intamplat la manastirea din Tanacu este de natura sa ne ingrijoreze pe noi preotii si credinciosii Bisericii Ortodoxe. Pe de o parte, se pune problema lipsei de ascultare canonice asupra ierarhului locului si, pe de alta parte, aceea a unei verificari psihice a personalului monahal.

Se pare ca tot in ultima vreme unii pseudo-monahi s-au specializat in exorcisme de parca tot poporul nostru ar fi aproape intreg indracit. Ar trebui ca ierarhii, membrii Sfantului Sinod sa interzica calugarilor practicarea exorcizarii in interiorul manastirilor. Se cunoaste ca in manastiri nu se fac botezuri, casatorii, iar acest lucru ar trebui extins si la exorcisme.

Cauza crimei de la Tanacu consta in ridicarea manastirii prin procedee necanonice si necinstite. Fonduri salariale care trebuiau sa ajunga la lucratori si familiile acestora au fost deturnate de cel care a dorit ridicarea manastirii spre Tanacu. De aici strigatul lucratorilor neplatiti. Manastirea a primit binecuvantarea de a avea personal barbatesc, si nu de calugarite".