Cu toate ca nimeni nu anticipeaza o prabusire a pietei imobiliare in cazul candidatelor balcanice la aderare, Romania si Bulgaria, in ultimele luni s-a inregistrat aici o scadere semnificativa a vanzarilor.

Dupa ani de crestere spectaculoasa, pietele imobiliare din Bulgaria si Romania s-au calmat, reglandu-si oferta in functie de cerere, pentru prima data in multi ani.

Numarul de cumparatori din ambele tari a scazut incepand cu anul 2005, cu toate ca in continuare se construiesc noi case intr-un ritm rapid. Aceasta a dus la o scadere a inflatiei dar si a speculatiilor imobiliare, care au fost prezente vadit in anii trecuti pe piata.

Cu toate ca interesul strainilor ramane ridicat, analistii atribuie aceasta domolire scaderii numarului de cumparatori locali.

In timpul regimului socialist, familiile din Bulgaria sau Romania erau fortate sa locuiasca impreuna in apartamente mici si numai cei care erau considerati ca aveau nevoie urgenta de o casa aveau o sansa sa primeasca locuinte mai mari.

Atunci cand nu au mai avut parte de asemenea restrictii, dupa caderea comunismului, bulgarii si romanii au abordat piata imobiliara cu entuziasm.

Multi au cumparat case pentru membrii familiei, trendul accelerandu-se in ultimii doi ani deoarece a aparut posibilitatea de a face credit, in cazul persoanelor care nu dispun de venituri mari.

Dar momentan, cererea din partea cumparatorilor locali a scazut, ducand la aceasta linistire a pietei. Aceasta inseamna ca preturile au ajuns la limita maxima, mai ales in anumite cartiere de lux din Sofia si Bucuresti.

Dar, in ciuda tendintei de scadere a preturilor, Strakhil Ivanov, director general al Agentiei imobiliare Yavlena, una dintre cele mai mari agentii din Bulgaria, nu considera ca piata imobiliara se va prabusi curand.

"Nu se poate vorbi despre o prabusire deoarece oferta scade odata cu cererea," afirma el, prevazand o crestere de 15 la suta a pretului caselor in urmatoarele luni. Aceste date pot fi comparate cu cresterile record inregistrate in 2004, cand informatii obtinute de la agentiile imobiliare au aratat o crestere a pretului cu 35 la suta si chiar 50 la suta in zonele bune ale Sofiei.

In Romania, cresterea a fost la fel de spectaculoasa anul trecut, cand preturile au crescut in medie cu 40 la suta in Bucuresti, dupa cum declara Ionut Bordei, manager in departamentul de vanzari a agentiei Jurisco-Romania.

Numai pentru cladirile din beton, omniprezente, construite in anii ’70 si ’80 in perioada socialista in Bulgaria, care au nevoie de reparatii si imbunatatiri, preturile au scazut. Analistii pun aceasta scadere a pretului precum si pierderea popularitatii in cazul acestor cladiri pe seama numarului mare de apartamente noi.

Aceasta alimentare a pietei proprietatii din Bulgaria a dus la o crestere a accesibilitatii la credite, care pana recent nu erau la indemina oricui.

Think tank-ul bulgar Industry Watch afirma ca creditul imobiliar a crescut, anul trecut, mai repede decat orice alt tip de credit, numarul imprumuturilor crescand cu 150 la suta fata de anul precedent.

"Pana acum doi ani, in Bulgaria nu existau credite imobiliare," a declarat Valentin Suykov, director al filialei bulgare a Federatiei Internationale Imobiliare.

Strainii care incearca sa gaseasca case la preturi de nimic in Europa de Est au contribuit si ei la cresterea preturilor.

Desi pentru cei veniti din Occident, 900 de euro pe metru patrat pentru casele noi din Sofia si din orasele de pe coasta Marii Negre precum Varna si Burgas este putin, pentru cetatenii bulgari obisnuiti, acest pret este unul mare, avand in vedere ca ei castiga in medie 150 de euro pe luna.

Cea mai scumpa proprietate costa 1.500 de euro pe metru patrat, in timp ce cea mai ieftina nu scade sub 500 de euro.

Analistii prezic ca, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, pietele imobiliare din Romania si Bulgaria vor urma modelul altor tari din Europa de Est care au intrat recent in UE, adica se vor stabiliza gradual.

"Trebuie sa tinem cont de experientele din tari precum Polonia, Cehia sau Ungaria, care au supravietuit "socului" si unde, previziunile ca preturile vor creste foarte mult dupa aderarea la UE nu s-au adeverit," considera Simeon Mitev, director executive al agentiei SHANS-96 din Bulgaria.

Emilian Lilov este un colaborator al Retelei Balcanice de Investigatii Media (BIRN). Traducere de Madalina Radutoiu