Conducerea SIE a facut portretul robot pentru doi fosti angajati ai Serviciilor Secrete care dezinformeaza presa * Unul este al unui ofiter dat afara pentru fals, iar al doilea se potriveste de minune cu Mircea Geoana, cel care dupa '96 i-a scris o scrisoare lui Emil Constantinescu, in care afirma "bine c-am scapat de astia", iar apoi i-a spus lui Ion Iliescu c-a fost fortat s-o scrie * O alta informatie: in doua saptamani, arhiva ICE Dunarea va fi desecretizata

La o intalnire cu caracter neoficial la care au fost invitati, ieri, jurnalistii, conducerea SIE a dezvaluit, fara a da nume, profilul a doua persoane foste cadre ale institutiei si care ar fi parasit institutia, unul fiind dat afara, despre care au spus ca sunt surse de dezinformare care contacteaza anumiti ziaristi sau se folosesc de mail-uri ale unor redactii trimitand diverse scrisorici semnate "un grup de tineri ofiteri" sau "un grup de nemultumiti" din sistem.

Primul "profil" semnalat de SIE este cel al unui fost ofiter, care are "in jur de treizeci si ceva de ani", care a fost depistat ca falsificase niste chitante si ca sustrasese in repetate randuri din salariile unor colegi aflati la misiune in strainatate, "caruia i s-a parut anormal sa nu aiba masina ca ofiter de informatii si si-a luat repede un BMW" si care ia legatura direct cu anumiti

jurnalisti carora li se plange acum de "sistem". Conform conducerii SIE, acest personaj nu urmareste remunerarea in schimbul unor informatii false, ci doar razbunarea. Cel de-al doilea "profil" priveste o persoana care dupa 1989 a fost reactivata de la un serviciu de informatii si adusa la Serviciul de Informatii Externe "in urma unor mari influente politice".

Este vorba de "un tanar apropiat mediilor politice", care in 1996 a declarat "bine c-am scapat de astia" si care ar fi autorul unei scrisori, in 2004, catre fosta putere, despre care a spus apoi ca a fost obligat sa o scrie.

Descrierea se potriveste de minune cu Mircea Geoana, care dupa '96 i-a scris o scrisoare lui Emil Constantinescu, in care afirma "bine c-am scapat de astia", iar apoi i-a spus lui Ion Iliescu c-a fost fortat s-o scrie. In caz ca au facut referire la Mircea Geoana, afirmatiile celor din conducerea SIE devin foarte grave, fiind vorba de actualul lider al PSD.

Desi unul dintre ziaristii prezenti a cerut precizari in privinta acestui aspect, cei de la SIE au refuzat sa dezvolte subiectul.

In afara acestei teme, jurnalistii au incercat sa afle mai multe despre criza ostaticilor. Dar, raspunsurile nu au fost desecretizate.

Totusi, conducerea SIE a recunoscut ca, in privinta lui Omar Hayssam s-au facut multe sesizari "la institutiile abilitate ale statului", ca urmare a monitorizarii activitatii cu caracter extern a acestuia, iar faptul ca nu au avut urmari nu mai tine de obligatiile lor, ci ale altora.

Alte discutii pe tema crizei ostaticilor au ramas fara raspuns. SIE asteapta ca proiectul de lege privind statutul institutiei sa fie "bagat in seama", mai ales ca una dintre lectiile invatate din criza ostaticilor o reprezinta "necesitatea crearii unei comunitati a serviciilor secrete".

Arhiva ICE Dunarea "jumulita" de segmentul AVS

O stire extrem de importanta a fost facuta, tot ieri, de catre directorul general al SIE, Gheorghe Fulga: toata documentatia comerciala privitoare la fosta intreprindere a Securitatii Statului, ICE Dunarea, va fi trimisa, in doua saptamani, la Arhivele Statului. Totusi, SIE va pastra documentatia privitoare la AVS, adica aportul valutar special, care ramane secretizat.

De fapt, aceasta este cea mai importanta parte a afacerilor derulate prin ICE Dunarea, fara de care nu se va putea identifica rulajul comisioanelor si conturile disparute fara urma dupa Revolutie. Dan Voiculescu, presedintele PUR, poate respira linistit, pentru ca deconspirarea acestui subiect, per total, nu se va realiza deocamdata.

Adina ANGHELESCU, Razvan SAVALIUC