O vacanta in strainatate poate fi cumparata chiar si de persoanele care nu au economisit bani su½cienti, unele banci acordind credite in acest scop. Numarul solicitarilor este insa redus.

Creditele pentru vacante acordate de catre banci reprezinta o solutie pentru cei care vor sa mearga in concediu, insa nu au strins destui bani. De asemenea, dau posibilitatea de a vizita locuri in care, in mod normal, nu ar putea ajunge din considerente financiare.

Este destul de dificil, de exemplu, pentru o familie cu venituri medii sa stringa bani pentru o excursie in Mauritius, care costa intre 1.500 si 2.000 de euro de persoana. Totusi, pina in prezent, solicitarile pentru astfel de credite sint destul de putine. „Sint putine persoane care vor sa faca un credit pentru ceva ce se consuma.

Se prefera, in general, cele pentru bunurile fizice cu care ramin. In strainatate, astfel de credite sint solicitate. Oamenii mai degraba string bani pentru a merge in vacanta", considera Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Primul pas, la agentie

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca solicitantul este sa mearga la una dintre agentiile de turism care accepta aceasta varianta, pentru a-si alege pachetul turistic dorit. Aici trebuie sa i se intocmeasca documentatia cu care va merge la banca pentru a solicita creditul, care difera de la banca la banca.

In general, se solicita documente de transport sau cazare, ori factura care reprezinta contravaloarea serviciilor. Urmeaza alcatuirea dosarului.

Bani de buzunar

Inainte de a incepe alcatuirea dosarului, solicitantul trebuie sa se informeze corect la banca. In afara documentelor pe baza carora se stabileste costul vacantei se mai cer, in general, copii dupa actul de identitate, facturile de utilitati si cartea de munca, precum si adeverinta din care sa reiasa cuantumul veniturilor solicitantului.

Sint banci care acorda maximum 3.000 de euro pentru un an sau chiar mai putin, altele care acorda sume mai mari pe o perioada mai indelungata. Interesant este ca multe dintre bancile care ofera acest produs permit ca aproximativ 20% din suma sa se foloseasca drept bani de buzunar.