Inalta Curte de Casatie si Justitie. Rostiti aceste cuvinte asa cum trebuie, rar si cu intonatie solemna: Inalta... Curte... Justitie... Puneti apoi langa ele numele Eduard, cu nobilele sale rezonante de coroana britanica. Ce vedeti in fata ochilor? Un imbecil sinistru, zic.

Nicidecum, veti spune, vedem robe negre, cravate mov, fete distinse, brazdate de povara raspunderii si stralucind de lumina intelepciunii – prezidiul lui Zeus.

Si totusi eu vad un imbecil sinistru. „Acest aspect nu poate constitui cuvinte de pretuire la adresa activitatii sale, tinand cont ca Plesita Nicolae a avut in vedere o explicatie in legatura cu lipsa raportului de cauzalitate dintre fapta sa si decesul lui Paul Goma (s.m.).

Concluzia se desprinde chiar din raspunsul sau adresat realizatorului: „A fost o mangaiere. Uite, in pauza, iti arat eu cum l-am pocnit si ai sa vezi ca nu mori". Sunt randurile de raspuns ale procurorului Ilie Mihai Eduard din Parchetul de pe langa Inalta...

la sesizarea Consiliului National al Audiovizualului privind groaznicele afirmatii ale generalului de securitate Plesita, despre asasinate si torturi, savarsite direct sau din ordinul sau, in timpul regimului Ceausescu.

„Am lichidat zeci de tradatori", spune Plesita. „Asta faceam noi cu dusmanii comunismului". Nici umbra de parere de rau in vocea lui, mai degraba se simte ca daca l-ar mai tine tatana ar mai curata cateva zeci de romani care-l enerveaza.

Cand vine vorba de Paul Goma, toars general zice cu naduf: „Nu numai ca l-am anchetat, i-am dat si un pumn, futu-i mama lui!" Tot discursul televizat al batranului securist a fost o apologie a violentei si omorului politic ca metode „de lucru".

Bestia genuina, amic intim al autorului romanului „Animale bolnave", Nicolae Breban, exprima sus si tare ceea ce alti fosti securisti ascund acum sub costume vest impecabile si maniere „europene". Iar King Eduard, imparatul dobitocilor, spune ca Plesita nu si-a laudat „activitatea" - ceea ce inseamna cf. art. 324 C.P.

pana la 3 ani de puscarie - invocand drept „dovada" chiar bascalia crancena a securistului care compara pumnul dat lui Goma cu o mangaiere la figura.

Si ce daca era plin de sange, doar nu l-am omorat! In schimb, il omoara procurorul Eduard pe Paul Goma, despre al carui deces vorbeste ca despre un fapt implinit, pentru care n-ar fi vinovat Plesita! Probabil il confunda pe Goma cu inginerul Ursu. Procurorul Eduard stie el, mai ceva ca avocatul, ce „a avut in vedere" acuzatul.

E invers ca la procesul lui Ceausescu, acolo avocatul apararii acuza la fel de tare ca procurorul, aici procurorul e preocupat sa gaseasca justificari pentru „clientul" Plesita.

Asa o rezolva procurorul Eduard cu art. 324 C.P. Cat priveste art. 358, mentionat de CNA, acesta prevede ca „supunerea la tratamente neomenoase a unei persoane cazute sub puterea adversarului" se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani. Omul legii gaseste ca Goma nu se afla sub puterea nimanui.

Umbla singur prin arestul securitatii si isi tragea pumni in gura, iar Plesita il dezmierda.

Una peste alta, nu inteleg de ce s-a mai ostenit Ilie Mihai Eduard de la Procuratura sa mai scrie doua pagini: un raspuns perfect echivalent cu elucubratiile de mai sus era „Bai CNA, nu vrea muschii mei sa-l urmareasca penal pe Plesita. E bine?"

Inalta Justitie a Romaniei anului 2005 nu se atinge de alde Plesita, in schimb isi bate joc in fata natiunii de cei ucisi si torturati de el.