Scandalul in care este implicat Frank Timis (foto), fondatorul firmei Regal Petroleum, este departe de a se fi incheiat.

Fostul patron al companiei de prospectiuni petroliere cu sediul la Londra este acuzat acum ca a vandut, cu o luna inainte sa demisioneze din functie, cel mai important teren pe care il detinea firma, cel din Ucraina, fara stirea actionarilor sau a comitetului director, relateaza presa britanica. Frank Timis a fost inlaturat pe 7 iunie din consiliul de conducere al Reagal Petroleum.

Agentia Reuters noteaza ca Frank Timis nu a putut fi contactat pentru a comenta acest caz.

Beneficiarul contractului incheiat la data de 4 mai 2005 este compania Peak Resorurces din Hong Kong. Potrivit unui comunicat al companiei de la Londra, „Regal Petroleum" a fost contactata, pe 17 iunie, de Peak Resorces, care sustine ca are prima optiune pentru cumpararea operatiunilor companiei din Ucraina, care reprezinta o treime din totalul productiei Regal Petroleum.

Vestea a avut un efect devastator asupra pretului actiunilor Regal Petroleum, care a scazut cu 17%, pana la 77 de pence.

In ultimele trei luni, actiunile Regal Petroleum au pierdut 80% din valoare, dupa ce firma admisese ca valoarea zacamintelor petrolifere din Grecia fusese supraestimata. Regal Petroleum sustine ca Frank Timis a oferit posibilitatea Peak Resoruces de a cumpara licenta de productie din Ucraina pana la data de 31 august.

Regal Petroleum, condusa acum de Sir Peter Heap, a precizat ca investigheaza circumstantele in care a fost incheiat acest acord.

Peak Resources, despre care presa britanica nu are foarte multe amanunte, se pare ca ar fi platit 1,50 de dolari pe barilul de petrol pentru rezervele posibile din Ucraina. Ziarul „The Guardian" noteaza ca acest pret reprezinta un sfert din cel platit pentru un teren in Rusia.

Un purtator de cuvant al Regal Petroleum a spus ca de pe trerenurile detinute in Ucraina se extrag 1.300 de barili de petrol pe zi, iar rezervele estimate sunt de aproximativ 297 milioane de barili. Totusi, o conducta pentru exportul petrolului, construita acum un an si jumatate, nu a fost inca folosita.

In prezent, noteaza „The Guardian", gazul extras de Regal Petroleum din Ucraina este folosit doar pentru consum local. Avocatul companiei Regal Petroleum, Steven Philippsohn, a declarat ca Timis ar putea fi actionat in judecata pentru ca nu i-a informat pe ceilalti directori despre tranzactie.

Sir Peter Heap s-a declarat „socat" de ultima evolutie a situatiei in cazul Frank Timis si Regal Petroleum. Intrebat daca actiunea lui Timis este legala, Sir Heap a spus: „Sper ca nu", scrie „The Guardian". Agentia Mediafax informeaza ca Frank Timis detine 8% din actiunile firmei Regal Petroleum, care desfasoara activitati de explorare in Ucraina, Romania si Egipt.

In Romania, Regal Petroleum detine, din 2003, licenta de explorare-exploatare a perimetrului Suceava, cu o suprafata de 4.103 de kilometri patrati. Compania a mai primit anul trecut licenta de operare a perimetrului Barlad, situat in partea de sud a blocului Suceava, si care are o suprafata de 6.285 kilometri patrati.