In Bucuresti, apartamentele costa de 3-4 ori mai putin decat la Madrid sau Atena. Raportand la puterea de cumparare, locuintele noastre au preturi piperate. Comparativ cu ofertele din Occident, ne aflam la un nivel scazut.

Locuintele din Romania s-au scumpit foarte mult in ultima vreme. Fenomenul a dat prilej unora sa spuna ca "in Occident gasesti case mai ieftine, desi acolo oamenii au salarii mai mari". Intr-adevar, la noi preturile sunt mari, fata de puterea medie de cumparare. Dar, inca nu se ridica la nivelul celor din Vest.

Ce-i drept, salariul mediu in tara noastra se situeaza undeva in jur de 180 euro pe luna. Austriecii castiga lejer peste 1.000, iar elvetienii chiar mai mult.

Elvetia: 1 milion de euro vila

Cautam in publicatia elvetiana de specialitate "ImmoStreet". Cel mai ieftin apartament din Geneva pe care il gasim printre anunturi costa 460.000 de franci elvetieni. Cum un euro valoreaza circa 1,5 FF, echivalentul se cifreaza la 308.000 euro. Spatiul cuprinde o singura camera de locuit, plus bucatarie, baie si balcon. Practic, o garsoniera, dar cu suprafata totala de 74 mp.

Cam atat masoara un apartament cu trei camere in Bucuresti. Pe care il cumperi cu 130.000 euro daca se afla pe langa Piata Unirii si toata lumea il considera scump. La elvetieni, o astfel de locuinta, situata intr-un bloc dintr-o zona buna, se vinde cu echivalentul a 430.000 euro. La banii acestia, cumparatorul mai primeste si o gradina de 94 mp.

Dar poate vreti o vila. Patru camere, bucatarie, baie, doua sali de dus, garaj cu doua locuri. Un singur etaj. Alee pietruita traversand un gazon ingrijit pana in fata usii, inauntru semineu. Elegant, nu? La 1,85 milioane FF (1,2 milioane de euro) era culmea sa fie altfel. In Baneasa, 300.000 euro e o suma arhisuficienta pentru o viluta.

Sau daca Geneva vi se pare un oras prea aglomerat, sa mergem la Neuchatel. Pentru o casa P+1, cu patru camere, bucatarie echipata, garaj si teren de 718 mp se solicita 590.000 FF (390.000 euro).

Austriecii nu discuta sub 100.000

In Austria parca se cer sume mai suportabile la vanzare. Agentia Immototal publica in cotidianul "Der Standard" un anunt pentru o vila din Viena cu 6 camere, garaj pentru doua masini, terasa de 13 mp si balcon de 13 mp, anul constructiei 1982. Pret: 475.000 euro. Dar se gasesc si locuinte mai ieftine.

Un apartament cu doua camere si suprafata de 68 mp, situat intr-un bloc din centrul orasului, la etajul 3 (unde se poate ajunge cu liftul), costa 147.000 euro. Are parchet si bucatarie echipata. Tot un apartament cu doua camere, dar ceva mai mare (73 mp) se ofera in zona Sievering, una considerata linistita (de fapt, in Viena e liniste peste tot).

Amplasat la primul etaj al unei case, spatiul dispune de balcon si acces la gradina. Proprietarul cere 169.000 de euro. O locuinta de 120 mp, cu trei camere si doua terase, aflata in apropierea unui parc, se vinde cu 290.000 euro.

Grecia, luxul proprietatii

Desi se intinde pe o suprafata considerabila, arhitectura Atenei nu te agreseaza. Nu-ti sar in ochi sedii megalomanice de banci sau multinationale, nu vezi alaturari imposibile de stiluri arhitectonice diferite. Predomina bloculetele cochete de 3-5 etaje, cu fatade albe, balcoane deschise si, din loc in loc, terase cu piscina.

Partea idilica se termina aici, pretul imobilelor te trezeste la realitate ca un dus rece. Si asta pentru ca, la un salariu mediu de 7-800 euro, pretul unui apartament de bloc cu 3 camere variaza, in functie de pozitionare intre 150 si 300.000 euro.

Pretul terenului pleaca insa de la peste 1.000 euro la periferia orasului iar suprafete libere sunt oricum foarte greu de gasit, varianta preferata de investitori fiind cumpararea unor imobile care sa fie ulterior demolate. Nici chiria spatiilor comerciale nu este usor de suportat.

In Plaka, un fel de cartier-bazar al orasului, micile magazine cu suprafete de 10-20 mp unde poti gasi de multe ori lucruri mai ieftine ca in Romania, platesc lunar o chirie de 1.000-3.000 euro.

In ceea ce priveste restaurantele care coexista pasnic cu acestea si care isi disputa cu indarjire clientii (chelnerii te trag de maneca, se intrec in ati face discounturi si oferte irezistibile - gen dulciurile si o parte din vin din partea casei), chiria pentru un spatiu care ar putea adaposti 100 de clienti potentiali este de 6.000 euro/luna.

Dobanzi cu "fata umana"

Preturile sunt mari pentru greci. "Nimeni nu cumpara cu banii jos, de regula acestia vin din mai multe surse (banci, familie, prieteni) si trebuie uneori sa vinzi inca o proprietate pentru a strange intreaga suma", spune un sofer de taxi, dar situatia e totusi mai buna ca in Romania.

Si asta pentru ca un roman mediu, care nu are si alte surse de finantare din zona economiei "gri", ar trebui sa astepte 80 de ani pentru a-si achizitiona o cutie de conserve de 50 mp suprafata utila (asta in ipoteza ca este lefegiu cu salariul mediu pe economie si se deprinde sa nu manance nimic cat timp strange bani la ciorap pentru casa), in timp ce unui grec nu-i trebuie "decat" 30 de ani.

O comparatie cu situatia noastra nu trebuie sa ocoleasca costul creditului, sensibil mai ieftin in Grecia unde dobanzile pentru imprumuturile ipotecare ajung la maxim 5%, fata de 8-10% in Romania.

Muncim afara sa cumparam aici

In Vest, se castiga salarii mai mari, aici casele sunt mai ieftine. Romanii care muncesc in strainatate pe baza de contract sunt tot mai interesati de investitiile imobiliare de acasa. O confirma si Dan Maracinaru, reprezentantul unei asociatii a romanilor care muncesc in Spania.

"Vrem sa gasim o formula prin care cu salariile obtinute aici sa putem plati ratele unui credit ipotecar din tara", spune Maracinaru. El arata ca pana in acest moment nu s-a reusit stabilirea unei relatii comerciale intre banci spaniole si banci romanesti, desi, theoretic, ambele ar avea de castigat din rularea salariilor muncitorilor romani.

"Am purtat discutii la nivelul mai multor banci, dar, deocamdata, nu au reusit sa intre in Romania. Cred ca blocajul a fost in tara", spune reprezentantul romanilor.

Si pana in acest moment, romanii din strainatate erau considerati unii din principalii "vinovati" pentru cresterea abrupta a preturilor apartamentelor, mai ales in orasele mici. Dar daca reusesc sa aiba mai usor acces la credite, vor continua sa bulverseze piata imobiliara autohtona.

Cu un salariu "alb'' care poate ajunge pana la 1.000 de euro (mai ales in constructii), romanii nu se prea pot gandi la o investitie imobiliara in tarile unde lucreaza, dar pentru piata de-acasa sunt "supercalificati" la un credit ipotecar. "In Spania, un apartament la 120 mp ajunge si la 200.000 de euro, de cateva ori mai mult decat acasa", arata Maracinaru.

Iar atata timp cat ploaia de bani din afara va continua sa cada peste o oferta de locuinte tot mai seaca, ne putem astepta ca si la noi preturile sa creasca in continuare, spre disperarea celor ramasi cu salarii romanesti.

Se estimeaza ca in Spania lucreaza in acest moment pana la 700 de mii de romani, din care 300 de mii au obtinut deja permis de rezidenta. (M.S.)

de Cristian Dogaru si Valentin Gros

cristi.dogaru@mediaon.ro, vali.gros@mediaon.ro