Liderii de la Kiev, Iulia Timosenko si Viktor Iuscenko, sunt la cutite

De Craciun, Iulia Timosenko si Viktor Iuscenko erau cuplul politic cel mai invidiat din lume. Sase luni mai tarziu, revolutionara cu cozi impletite si reformistul desfigurat de otrava fac menaj separat, desi continua, teoretic, sa faca parte din aceeasi familie politica.

Pricina vrajbei instaurate intre principalii lideri de la Kiev ar fi viziunile diferite in materie de politica economica, dar si ambitiile Iuliei Timosenko de a scapa de vechiul aliat, scrie saptamanalul italian „Panorama".

Presedintele Iuscenko nu intentioneaza sa renunte la reformele liberale si la economia de piata, in timp ce premierul Timosenko manifesta tendinte populiste, gratie carora spera ca va castiga alegerile parlamentare din martie 2006.

La sfarsitul lunii trecute, seful statului a facut o tentativa de a se debarasa de Timosenko, lansand stirea demiterii ei prin intermediul unui popular saptamanal ucrainean. Ea a replicat dur, declarand ca nu va accepta sa fie demisa decat de parlament.

De asemenea, in timpul crizei provocate de decizia companiilor rusesti de a scumpi gazul livrat Ucrainei, presedintele Iuscenko a criticat modul in care guvernul a condus negocierile.

Calcule pe termen lung

Zvonurile despre disensiunile dintre cei doi conducatori ai revolutiei portocalii reprezinta o crunta dezamagire pentru miile de tineri care au stat zi si noapte in celebrele corturi instalate in piata centrala din Kiev. Oamenii, pe vremuri uniti in lupta impotriva dictaturii, sunt acum divizati.

Suporterii presedintelui spun ca de vina sunt „ambitiile nemasurate" ale Iuliei, in timp ce partizanii acesteia lauda „caracterul sau transant". In sondajele de opinie, cei doi au o cota de popularitate egala, de 50a.

Atentia premierului se concentreaza asupra noii sale miscari politice, Patria Mama, care a urcat la 15a din intentiile de vot, in timp ce partidul lui Iuscenko, Ucraina Noastra, s-a inscris pe o curba descendenta, coborand la 25a.

Succesul lui Timosenko se datoreaza in primul rand unor initiative populiste, cum ar fi marirea salariilor functionarilor publici, cu nu mai putin de 57a, a pensiilor si ajutoarelor sociale, in ciuda presiunii inflationiste create de aceasta decizie.

Prea radicala

Pe de alta parte, elanul revolutionar al blondei Iulia a inceput sa starneasca ingrijorari in unele capitale occidentale. Anuntul sau privind reexaminarea dosarelor a peste 3.000 de privatizari realizate de vechiul regim i-a nemultumit nu doar pe magnatii locali si pe oligarhii rusi, ci si pe unii oameni de afaceri englezi si americani, speriati de „climatul radical" instaurat la Kiev.

In urma protestelor, Iuscenko a fost nevoit sa intervina pentru a calma spiritele. Dupa discutii tensionate, el a anuntat ca guvernul nu va reexamina decat 30 de privatizari, considerate „scandaloase". Lupta pentru putere care se duce acum in culise ar putea sa degenereze in urmatoarele luni, provocand o noua criza, estimeaza, nu fara o unda de satisfactie, unii comentatori moscoviti.

„Catre toamna, gradul disputelor politice din interiorul coalitiei la guvernare ar putea urca pana la nivelul unui conflict deschis. Coalitia la putere nu este uniforma, iar Viktor Iuscenko este slab", apreciaza Serghei Markov, directorul Institutului pentru Studii Politice din Moscova.