Parlamentarii PSD cred ca da. Daca motiunea de cenzura, care va fi supusa la vot astazi, va trece, ar fi prima data, iar pesedistii ar avea motiv de bucurie. Visul de a guverna din nou este adanc infipt in capul lor. Care pesedist nu ar vrea sa fie iarasi in fruntea bucatelor? Cand stai patru ani la guvernare si iti faci toate poftele posibile si imposibile este greu sa nu te gandesti la viitor.

De aceea PSD nu-i convine pachetul de legi prezentat luni de Cabinetul Tariceanu. Socoteste ca de fapt guvernantii urmaresc sa apere anumite interese clientelare de care, spun liderii pesedisti, ei sunt straini.

In definitiv, ce vor senatorii si deputatii fostului partid de guvernamant? Vor ca toate sa ramana la fel, adica sa nu se schimbe nimic in justitie si in planul restituirii proprietatilor. Cele 18 proiecte de legi, care pot fi considerate adoptate daca Guvernul nu cade astazi, deranjeaza PSD mai mult decat se crede.

Se da impresia ca raspunderea asumata de Cabinetul Tariceanu este si pentru a intari pozitia lui Traian Basescu.

In interviul pe care il publicam astazi seful statului este de parere ca obiectivul central nu este altul decat descentralizarea justitiei pentru anchetarea tuturor faptelor intamplate, fara nici un fel de ingerinta politica.

Este firesc deci ca Nastase si Vacaroiu sa sara ca arsi din scaunele lor prezidentiale cand aud de judecarea unor fapte de coruptie in care sunt implicate nume grele din PSD. Mult mai bine s-ar simti liderii pesedisti daca motiunea de cenzura ar avea castig de cauza. Chiar daca nu stau bine in sondajele privind sansele pe care le au la alegerile anticipate.

Politizarea justitiei, mereu invocata in aceste zile, a fost prezenta pregnant in mandatul trecut cand oamenii fostului partid de guvernamant s-au amestecat direct sau indirect in activitatea magistratilor, sustinand nevinovatia unor politicieni dovediti de procurori ca au incalcat legea. Nu spun ca cei care guverneaza astazi sunt usa de biserica.

Mai sunt printre ei politicieni care nu se dau in vant dupa reforma in justitie. Totusi se simte o anumita deschidere pentru respectarea legii, anchetarea unor persoane aflate in clica pesedista si eliberarea unor mandate de arestare, conteaza mai putin pentru cat timp, denota dorinta de a aplica legea indiferent de pozitia politica pe care o are unul sau altul la un moment dat.

Nu are rost sa dau nume acum. PSD stie cu cine a defilat in mandatul trecut. Credibilitatea lui in materie de moralitate este zero. Liderilor ar trebui sa le fie jena sa vorbeasca de dictatura si incompetenta atata vreme cat au pus umarul la politizarea sistemului judiciar pana l-au nenorocit complet.

Care interese au fost aparate? Cumva ale PNL sau PD? Restituirile au fost date cu lingurita din cauza unora care s-au opus din motive personale.

Rapoartele Comisiei Europene au acuzat guvernul pesedist de imixtiuni ale politicului in treburile justitiei, dar lucrurile au fost lasate sa mearga mai departe asa cum a dorit partidul stat in stat.

Cum sa accepte reforma ceruta de UE daca masurile vor lovi in unii magistrati promovati de PSD in functii cu doar cateva zile inainte de incheierea mandatului? Oare oficialii europeni au vorbit prima data de coruptie la nivel inalt fara sa cunoasca realitatea din vremea guvernarii precedente? Nu au avut ce face si au criticat puterea de la Bucuresti de pomana? Este clar ca evaluarile viitoare vor

lovi in unele interese mai vechi. Motiunea de cenzura, ce va fi votata astazi in Parlament, apara trecutul unor politicieni pusi pe capatuiala. Parlamentarilor pesedisti le-ar placea sa cada Guvernul iar de independenta justitiei sa se vorbeasca la pastele cailor. Adica niciodata.