Simbata ne-am zguduit din nou. Usor, de data asta. Poporul majoritar afla ca e cutremur chiar in momentul in care acesta se produce. Dar… stiati ca exista citeva sute de alesi care stiu de afacerea asta cu vreo 30 de secunde mai devreme? Ei sint tipii care au timp sa se puna la adapost. Inainte sa mor de cutremur, eu mor de necaz.

Avertizarea ti-o trimite firma Foton SELF 2000 SRL. Avertizarea seismica se bazeaza pe diferenta de timp intre detectarea undei „p" in Vrancea si sosirea undei seismice „s" in Bucuresti. Au ei aparatele si sondele lor montate prin zona. Abonatii au un pager care incepe sa sune puternic.

Adrian Milea, de la firma: „Avem cazuri in care unii uita sa le puna baterii si ne suna dupa cutremur ca de ce le-a sunat slab. Sint si multi care ies in curte si suna sa ne multumeasca".

Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamintului, e cam sceptic: „Treaba lor, nu ma intereseaza, e o chestiune particulara. Nu vreau sa ma bag. Dar ei nu au sisteme de avertizare. Au pagere. Ei au pus pragul asta de 4 virgula ceva. Dar daca e de 7? Ce te faci daca e de 7? Nu e, nu e in regula…"

Dar cine-s alesii? Ce fac ei cind afla ca va fi cutremur? Ce fac ei cind noi nu facem nimic?

Turcu Virgil: „Eram la etajul 4, la telefon, vorbeam cu mama care sta la parter. Atunci a sunat pagerul, dar nu mi-am dat seama, nu stiam ce piuie. Dupa 20 de secunde mi-a spus mama la telefon ca e cutremur. Eu nu l-am simtit la etajul patru".

Gusanu Bogdan: „Ce sa fac? Mi-am luat familia si m-am bagat sub locul unde se intilnesc doua grinzi, la mine in apartament. La unul singur, cel din mai, m-am speriat. Si am facut acelasi lucru. Principalul e ca nu te scoala cutremurul din somn".

Iorgulescu Mihai: „Eu stau la mezanin. E un parter inalt. Am sistemul de vreo 2-3 ani. Cind a inceput sa sune, pa si la revedere, in 11-12 secunde – si pis! – sint in strada. Sint atit de speriat de chestia asta cu cutremurul… Eu si sotia mea sintem foarte speriati. Pina n-o traiesti, ai dubii.

La inceput ii mai bombaneam, cind incepe sa sune la 11 noaptea si fugi din casa si nu simti cutremurul. Da’ la un moment dat, cind am iesit si m-am rezemat de masina si a inceput sa ma zguduie cu tot cu masina, am zis: «De-acum, lasa sa ma zguduie cit o vrea el!». Mai am o familie linga mine la care se si aude cind piuie.

Fiindca piuie foarte tare, m-au intrebat la un moment dat despre ce e vorba si le-am spus. Uneori ies, uneori nu ies. Eu nu stau sa le fac educatie".

Ligia Ciobanu: „In primul, la ala de acum o luna, fiind noapte, m-am speriat. Acum am fost acasa. Stam la bloc. Mi-am strigat sotul, ne-am dus sub grinda si ne-am pus un presulet ca sa nu stam direct pe gresie. Nu stiu cu cite secunde am primit inainte avertizarea. Ei spun ca cu 20, dar nu stai sa numeri. In gene-ral, sint atenta la cutremure si ma intereseaza si previziunile.

De pilda, am fost intr-o seara la Teatrul de Comedie si i-am sunat sa ii intreb daca pot sa merg linistita".

Doamna Nicolaide: „Pe asta nu l-am simtit deloc. M-am asezat sub pragul usii si am asteptat. Stau la parter, dar nu am timp sa ies. Stau si astept, fara sa am emotii".

Dl Morath: „De data asta nici nu m-a prins acasa, nici nu stiam ca a fost cutremur. Dar la celalalt, da. Stau in Kogalniceanu, intr-o casa asa si asa, la etajul 2. In cazurile astea, trebuie sa fii disciplinat. Eu am cronometrat: am 22 de secunde sa cobor din casa cu tot, cu copii, cu nevasta. Am zis ca nu se poate sa stai ca oaia la taiat. Treaba asta este buna daca esti disciplinat.

La etajul opt, asa ceva nici nu ar fi bun. Eu pot sa fiu si in baie. Daca suna, imi iau un halat pe mine si ies".

alexvarzaru@catavencu.ro