Pesedistii nu au beneficiat in demersul lor de a rasturna cabinetul Tariceanu decat de sprijinul PRM, liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor al acestui partid, Lucian Bolcas, declarand, printre altele, ca "problema in reforma justitiei este functionarea acesteia, nu schimbarea conducerilor".

Bolcas a precizat ca raporturile dintre Ministerul Justitiei si CSM trebuie reechilibrate, dar nu prin metoda folosita de guvern.

"S-a pornit cu stangul intr-o reforma pe care nu o faceti, care nu trebuie facuta asa, iar daca nu vreti sa ascultati pe nimeni, primiti criticile binemeritate", le-a pus in vedere guvernantilor reprezentantul "Romaniei Mari".

De cealalta parte a baricadei, conservatorii, prin vocea presedintelui Comisiei juridice a Camerei, Sergiu Andon, au anuntat ca vor vota impotriva motiunii de cenzura desi, in viziunea PC, pachetul de legi al guvernului ar fi trebuit sa mai cuprinda patru aspecte esentiale in domeniul justitiei: crearea conditiilor materiale minimale

pentru functionare, constituirea unui sistem imunitar intern de autoreglare a profesionalismului, asigurarea fluentei si celeritatii proceselor prin metode realiste si cresterea credibilitatii hotararilor pronuntate prin transparenta dialogului juridic.

Aceeasi pozitie au avut-o si maghiarii lui Marko Bela, UDMR facandu-si cunoscuta intentia, de la bun inceput, de a sprijini cabinetul Tariceanu.