Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, ca motiunea de cenzura la adresa guvernului pe care il conduce reprezinta, de fapt, o motiune impotriva integrarii europene a Romaniei.

"Ca om politic, poate ar trebui sa va multumesc. Mi-ati dat oportunitatea sa explic din nou justetea si importanta demersului nostru.

Ca prim-ministru responsabil cu integrarea Romaniei la UE in 2007, nu am nici o satisfactie! In urmatoarele 100 de zile se stabileste data aderarii Romaniei la UE. In octombrie, Comisia Europeana va da verdictul daca va fi activata sau nu clauza de salvgardare.

Reforma justitiei si combaterea coruptiei sunt doua domenii cheie in care, „multumita" guvernarii PSD, avem clauza de salvgardare.

In aceste conditii, Guvernul pe care il conduc nu are timp de spectacole electorale ieftine! Noi ne concentram toate eforturile sa indeplinim angajamentele legate de integrare si sa recuperam intarzierile preluate de la guvernul Nastase.

Titlul corect al motiunii pe care o dezbatem astazi este "PSD boicoteaza integrarea europeana a Romaniei". "Motiunea Anti-Europa" nu este o reactie la asumarea raspunderii Guvernului. Este continuarea politicii dezastruoase a PSD in ceea ce priveste integrarea europeana.

O politica in care Romania era impinsa cu opinteli de la spate spre Europa de oficialii europeni.

Daca guvernul Nastase ar fi aplicat reformele necesare pregatirii Romaniei pentru integrare, acum nu s-ar vorbi de amanarea cu un an a aderarii Romaniei la UE.

Dvs, din pacate, ati avut alte prioritati de guvernare: In loc sa faceti economia Romaniei sa prospere, ati imbogatit grupurile clientelare! In loc sa consolidati justitia, ati consolidat coruptia! In loc sa restituiti proprietatile, ati legiferat abuzurile!

In mod cert, aveti un model original de social-democratie. Sper ca nu tineti in strainatate prelegeri despre unicitatea PSD. Atunci temerile occidentalilor ca Romania ar exporta coruptia in Uniunea Europeana ar fi justificate!

Acum, ca sunteti in opozitie, incercati sa protejati aceste "realizari".

Stiti, ca si noi, ca justitia puternica si independenta este cel mai eficient instrument impotriva coruptiei si a grupurilor clientelare! Dar o justitie eficienta nu convine intereselor dvs personale si de partid! De aceea, la sfarsitul lui 2004, ati promis ca Romania va face reforma justitiei, pentru a incheia

negocierile, dar - culmea ipocriziei - nu ati prevazut nici un fel de fonduri la buget in acest scop!

Ce-ar fi Romania acum si in anii care vin daca in decembrie 2004, la alegeri, PSD ar fi dat Presedintele Romaniei, iar Romania ar fi avut inca patru ani de guvernare a baronilor, rudelor si cumetrilor?

Aceasta tara in care specialisti de marca au admis ca se furau in fiecare zi 20 de milioane de dolari ar fi continuat sa se auto-pacaleasca.

Stim cu totii insa ca daca reusim adesea sa ne mintim intre noi, nimeni nu poate pacali nici Uniunea Europeana si nici opinia publica internationala. Dvs ati incercat si uneori ati avut iluzia ca ati reusit.

Noi nu dorim sa incercam asta si vrem sa reusim in alt fel: prin reforma justitiei, prin respectul proprietatii private, prin politici adresate nevoilor sociale.

La sase luni de la alegeri, Guvernul pe care il conduc continua sa considere coruptia instaurata de guvernarea anterioara drept o amenintare majora la siguranta nationala. Romania are aceasta problema.

Si astazi guvernam noi! Facem reforma Justitiei pentru a infrunta coruptia instaurata de guvernarea PSD. Ne aratati astazi cat de mult va deranjeaza acest lucru. Incerc sa va inteleg.

Victoria coruptiei la orase si sate sub PSD a fost o razbunare cinica a fostilor comunisti obsedati de capatuiala, asupra noii democratii si asupra economiei de piata pe cale de a se consolida in Romania.

Nu intamplator Bruxelles-ul considera reforma justitiei si a proprietatii criterii de compatibilitate cu comunitatea europeana.

Tin sa subliniez aici, in fata Parlamentului Romaniei, ca ne batem pentru o justitie independenta si onesta!

Pentru ca guvernam in Romania si nu vrem ca in urma noastra sa ramana ceva din marasmul pe care in 2004 ati incercat sa-l revindeti romanilor.

Proiectul de lege privind reforma in domeniul justitiei si al proprietatii raspunde nevoii Romaniei de a avea un stat de drept functional si de a adera la Uniunea Europeana in 2007.

In aceste conditii, toate acuzatiile aduse in textul motiunii sunt falsuri grosolane. Ele aduc aminte de mistificarile menite sa incite la lupta de clasa, din manualele de marxism-leninism pe care unii lideri ai PSD, e drept, din ce in ce mai putini, le-au studiat cand isi faceau ucenicia politica.

Mania proletara cu care este infierat individul, cu drepturile si libertatile sale, face ca aceasta motiune sa intre in categoria manifestelor politice de tipul "nu ne vindem tara", "golanii din Piata Universitatii", "multumim minerilor pentru restabilirea ordinii publice", cu care PSD, sub diversele sale denumiri, a manipulat,

invrajbit si obstructionat societatea romaneasca din '90 incoace", a adaugat Tariceanu.