Pilonul doi al sistemului de pensii ar putea functiona cu un an mai devreme. Romanii vor putea incepe sa transfere o parte a contributiilor de asigurari sociale de stat catre fonduri private de pensii inca din 2007, Guvernul urmand sa modifice luna viitoare legislatia in domeniu.

Cu cat reforma intarzie mai mult, cu atat se adanceste criza sectorului public de pensii, diminuandu-se si sansele tinerilor de a obtine venituri decente la batranete.

Din teama de a nu deregla si mai mult sistemul public adancindu-i deficitul, in conditiile in care veniturile pensionarilor actuali pot fi oricum cu greu asigurate, guvernele ultimilor ani au amanat constant momentul transferului partial al contributiilor obligatorii catre fonduri private. Anul trecut, Legea nr. 411 a stabilit ultimul termen pentru transferul contributiilor in 2008.

Intre timp, insa, tot mai multi analisti si personalitati, printre care si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au avertizat ca amanarile nu pot decat sa adanceasca criza, orice solutie, inclusiv imprumuturile externe sau folosirea banilor din privatizare pentru acoperirea deficitului sistemului public, fiind mai bune decat asteptarea. Avertismentele par a incepe sa aiba efect.

Potrivit presedintelui Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, guvernul actual vrea sa grabeasca reforma. Astfel, luna viitoare ar urma sa fie finalizat un proiect de modificare a Legii 411/2004, primele fonduri private avand sanse sa devina o certitudine chiar din 2007, daca li se va permite inceperea colectarilor de la aceasta data.

Totodata, se modifica si actul normativ care reglementeaza sistemele facultative de pensii (pensiile ocupationale), criticat in forma actuala, la fel ca si cel mentionat anterior de catre reprezentantii pietelor financiare. Proiectul a fost deja aprobat de Guvern si trimis Parlamentului pentru a fi discutat in regim de urgenta.

Motivul grabei: riscul de a pierde un imprumut de aproape un milion de dolari de la Banca Mondiala, bani ce ne-ar putea ajuta sa depasim criza adancirii deficitului sistemului public si sa implementam rapid noile sisteme. Legislatia prevede si crearea unui supraveghetor desprins de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Inainte de aplicare, pensiile private isi schimba regulile

Contestate de piata, reglementarile privind sistemele private de pensii se modifica din nou.

Romanii nu pot contribui nici la sisteme facultative de pensii, nici la fonduri private obligatorii, desi exista legi care ar permite functionarea acestora. In forma actuala, insa, nici o companie financiara nu se grabeste sa intre pe piata.

Reglementarile privind sistemele private de pensii (atat cele facultative, cat si pilonul doi cu contributii obligatorii transferate din sistemul public) se modifica din nou. In afara termenelor devansate de aplicare, o serie de prevederi suplimentare vor incerca sa rezolve o parte din neajunsurile semnalate de reprezentantii companiilor financiare care ar trebui sa infiinteze fonduri private.

Astfel, sfera administratorilor de fonduri se va extinde si la alte categorii de societati decat cele de pensii, clasele si plafoanele de investire se redefinesc pentru a elimina barierele din calea liberei circulatii a capitalurilor, cerintele de capital pentru administratori urmeaza a fi relaxate, iar viitoarele fonduri de pensii ar urma sa beneficieze de scutire de impozit pe toata perioada de

acumulare. In plus, alte prevederi vizeaza modificarea modului de calcul al comisioanelor, astfel incat sa poata fi atractive si pentru administratori, iar barbatii si femeile vor fi tratati egali in privinta posibilitatii de a beneficia de pensia facultativa la 60 de ani.

Chiar si cu acestea, piata continua sa aiba obiectii, aratand ca deficientele de reglementare pot impiedica societatile serioase sa se implice in noul sistem.

„In forma actuala, riscul ca industria asigurarilor sa spuna «nu» proiectului de lege privind pensiile facultative se apropie de 100%, a declarat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Tudor Moldovan, prezent la conferinta „Proiectul legii pensiilor facultative - primul pas in reglementarea pensiilor private in Romania".

Moldovan propune ca toate produsele clasificate drept produse de economisire pentru pensionare sa fie incadrate in aceeasi categorie cu pensiile facultative, pentru a nu exista discriminari de tratament fiscal (deductibilitati ale contributiilor).

In opinia sa, orice contract de asigurare de viata ar trebui asimilat pensiilor suplimentare daca presupune o perioada de contribuire de cel putin 90 de luni, sumele se retrag doar dupa varsta pensionarii, iar platile se fac periodic (anuitati). Insuficiente sunt considerate si deducerile fiscale acceptate de lege - doar 800 de euro anual - nivelul restrangand dimensiunile pietei potentiale.

Alte obiectii vizeaza garantiile legate de randamentul minim obligatoriu al activelor, solicitate administratorilor si furnizorilor de pensii. Pana la finele lunii viitoare, un proiect de act normativ va modifica si reglementarile privind pensiile private obligatorii.

Acestea ar putea functiona incepand din 2007, cand o parte din actualele contributii de asigurari sociale (la sistemul public de pensii), situate la un nivel mult mai mare decat in numeroase state europene, vor fi transferate obligatoriu catre fonduri private de catre contribuabilii mai tineri de 35 de ani si facultativ de cei pana in 45 de ani.

Cel mai «costisitor» sistem de pensii

Pensiile de mizerie pe care Romania le poate oferi in prezent batranilor intra in contradictie cu nivelul contributiilor la sistemul de asigurari sociale suportate de angajati si angajatori, printre cele mai mari din Europa.

Ne permitem sa reducem contributiile?

Ceruta de majoritatea investitorilor din tara, reducerea contributiilor de asigurari sociale ar insemna pierderi de peste 10.000 miliarde de lei din incasarile sistemului de pensii. Acestea s-ar reduce insa de peste opt ori daca s-ar imbunatatiri colectarea.