„Miercurea cenusii" se intituleaza cel mai nou roman, aparut si la noi, al celebrului Ethan Hawke vedeta care a declarat in nenumarate randuri ca i-ar placea mai mult ca lumea sa-si aminteasca de romanele sale, decat de rolurile interpretate.

In spatele prozei lui Hawk, la care se adauga acum „Miercurea cenusii", s-a ghicit mereu influenta autorilor sai preferati, J.D. Salinger sau Jack Kerouack, insa nu ea da tonul. Actorul din Etan Hawke iese la suprafata si in acest demers artistic, pigmentandu-i opera cu aspecte vizuale intens sustinute.

Partenerii de calatorie vorbesc despre tine la fel de mult precum hainele pe care le porti, mancarea pe care o servesti, prietenii alesi sau locurile in care mergi.

Sunt „detalii" care te contureaza, te definesc si te intregesc. Cel putin asta sustine cartea vedetei, nu si prima pe care a publicat-o pana in prezent. Povestea lui Hawke este una „de drum", cat se poate de americana. Tanarul Jimmy Heartsock isi paraseste iubita dorind sa mai guste o vreme din placerile vietii de burlac, dar se razgandeste, se intoarce si o cere de sotie.

Desi acesta ar putea parea a fi un sfarsit, totul se inverseaza si declanseaza adevarata actiune. Cei doi pornesc intr-o lunga calatorie, din Albany pana in Texas, cunoscandu-se reciproc si descoperindu-se pe ei insisi. Experientele de care au parte, lucrurile vazute si simtite ii schimba si ii fac sa se vada cu alti ochi.

Parcurgand cartea este imposibil sa nu ajungeti cu gandul la o pelicula al carui protagonist a fost Ethan Hawke, alaturi de actrita franceza July Delpy. „Before Sunrise" s-a numit ea, a fost filmata in „tineretea" actorului, in 1995, dar a beneficiat de o continuare realizata in 2004, in compania aceleiasi partenere.

Trimiterea va fi evidenta pentru multi dintre cei care au vazut filmul, sugerand o inclinatie a actorului pentru „povestile initiatice". Daca in „Miercurea cenusii" actiunea este programata pe o perioada mai indelungata, in „Before Sunrise" totul este comprimat, timpul se strange dureros de mult, lasand in urma cicatricea unor amintiri neterminate.

In 1995, intr-o pelicula absolut superba, Hawke l-a intruchipat pe Jesse, un tanar care se indragosteste intr-o singura noapte de o frantuzoaica misterioasa, Celine. Aventura celor doi tineri, care nu se vor uita in ciuda trecerii vremii, continua in „Before Sunset", noua ani mai tarziu. Trairile de atunci ale lui Jesse respira intr-un fel, oricat ar parea de ciudat, si in „Miercurea cenusii".

Un roman emotionant, care ofera cititorului placeri vinovate, sugerate de un personaj cu viziuni asupra oricarui lucru.