Primul Muzeu de Arta Cucutreni din Romania va fi deschis vineri, 24 iunie, la Complexul Muzeal Judetean Neamt, urmand sa gazduiasca peste 300 de piese apartinand celei mai vechi culturi eneolitice din Europa.

Exponatele vor fi grupate sub titulatura "Muzeul de arta eneolitica Cucuteni" si vor putea fi vizionate in Corpul B al Muzeului de Istorie si Arheologie Piatra Neamt, cu sediul in Str. Stefan cel Mare nr. 3, anunta un cotidian local. Complexului Muzeal Neamt este condus de Gheorghe Dumitroaia, cel caruia i se datoreaza aceasta realizare deosebita.

Expozitia va cuprinde arta decorativa aplicata pe vase, arta figurativa - plastica antropomorfa si zoomorfa, din toate fazele de dezvoltare a Culturilor Precucuteni - Cucuteni, vase cu modele plastice deosebite, precum Horele de la Frumusica si de la Draguseni, vase cu siluete antropomorfe, figurine si statuete naturaliste si stilizate, folosite in practicile magico - rituale ale comunitatilor de agricultori care au venit pe aceste meleaguri.

Cultura Cucuteni a fost descoperita in urma cu 120 de ani, cand doi cercetatori din Iasi, Teodor Buradas si Grigore Butureanu, au dat de urmele statiunii Cucuteni - Cetatuia din judetul Iasi, pe care au inceput sa o exploreze la sfarsitul secolului XIX. In perioada interbelica au loc cele mai importante sapaturi efectuate in judetul Neamt, la Izvoare (Dumbrava Rosie), Calu, Bodesti (Frumusica).

Acestora li se adauga cele de la Valeni si Tirpesti, care au stat la baza primei colectii de ceramica Cucuteni. Complexul cultural Precucuteni - Cucuteni - Tripolie a evoluat intre inceputul mileniului IV si jumatatea mileniului III i. Hr.