Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul a declarat, miercuri, ca "Sunt o serie de scenarii, de calcule, ele se refera la posibile modalitati de impozitare.

In unele calcule, dupa cum mi s-a spus si mie intra si majorarea TVA-ului, intra reducerea cotelor de contributie la asigurarile sociale in acelasi timp, exista scenarii in care se majoreaza TVA-ul, scenarii in care nu se majoreaza TVA-ul, exista scenarii in care contributia la asigurarile sociale se reduce mai mult sau mai putin. Guvernul va lua o decizie si o va comunica public".

Bogdan Olteanu a facut aceste declaratii in cadrul emisiunii lui Carol Sebastian, "Romania la raport" de la Radio MIX.

Intrebat daca a gafat ministrul de finante iesind cu astfel de declaratii, Bogdan Olteanu a declarat: "Politic a gafat fara indoiala.(...) De vreme ce vorbim despre o declaratie care nu se bazeaza pe o decizie a Guvernului este evident ca si-a asumat un risc politic major facand-o".

In continuare, la insistentele realizatorului care l-a intrebat daca a gresit ministrul finantelor, Ionut Popescu cu declaratia privind posibila majorare a TVA-ului, Bogdan Olteanu s-a marginit sa spuna: "Eu nu as fi facut aceasta declaratie"

Pe de alta parte, intrebat daca majorarea TVA nu inseamna esecul cotei unice de impozitare, ministrul a spus ca "Vorbim de un drob de sare care s-ar putea nici sa nu existe. Nu se discuta in acest moment si nu s-a luat nici o masura de majorare a TVA-ului.

Daca va exista un pachet in care de exemplu, contributia la asigurarile sociale se micsoreaza cu un procent si TVA-ul sa se majoreze cu un alt procent astfel incat in buzunarul cetateanului sa ramana ma multi bani. Eu cred ca atunci, pe acel temei trebuie sa purtam discutia, daca acea ipoteza va functiona. "Dar cum sa va spun, pana acum discutam de ceva ce nu exista" a concluzionat Olteanu.

Reamintim ca ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a anuntat ieri, intr-un interviu acordat BBC, ca Executivul intentioneaza sa mareasca TVA incepind cu 1 ianuarie 2006. El a estimat ca ar putea fi o crestere de 2-3 procente, ce are ca scop descurajarea consumului.