Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania a criticat demersul PSD de a depune motiune de cenzura, ca fiind unul care ar fi putut pune in pericol integrarea in UE. Declaratia sa a stirnit iritarea lui Nastase.

Desi PSD declara ca motiunea de cenzura pe care a depus-o serveste intereselor Romaniei, Jonathan Scheele este de alta parere. „Ar fi pacat daca Parlamentul ar respinge acest pachet de legi", declara Scheele ieri-dimineata, chiar in momentul dezbaterii motiunii de cenzura a PSD.

Aflat la un seminar organizat la Banca Nationala a Romaniei, seful Delegatiei Comisiei Europene aprecia ca un succes al motiunii ar implica riscuri pentru Romania. „Cred ca ar afecta perspectivele aderarii si ar ridica semne de intrebare asupra suportului dat de Parlament procesului de integrare", a spus oficialul european.

El a precizat ca, dupa parerea sa, capitolul Justitie si Afaceri Interne este cel mai dificil si, chiar daca Romania a luat masuri in aceasta directie, mai sint lucruri de facut. Noile legi promovate de guvern reprezinta un „compromis rezonabil" si un pas important pentru indeplinirea criteriilor solicitate in acest domeniu.

Nastase, deranjat de Scheele

Prim-vicepresedintele PSD Adrian Nastase a replicat ironic criticilor formulate de Scheele. „Am vazut ca dinsul in momentul de fata urmareste cu foarte mare atentie felul in care sint respectate in Romania standardele, am vazut ca a plecat cu caruciorul pentru handicapati prin Bucuresti, sa vada daca trotuarele corespund standardelor europene", a comentat Nastase.

„Banuiesc ca va face analize solide, impreuna cu experti de la UE, pentru a vedea daca aceasta lege corespunde standardelor europene si daca independenta Justitiei este mai bine garantata atunci cind ministrul Justitiei propune sefii Parchetului General", a incheiat fostul premier. (Mihaela Ganet, Laura Ciobanu)

Motiunea PSD, respinsa cu ajutorul PSD

Cu 186 de voturi „pentru" si 265 „contra", motiunea de cenzura inaintata de PSD a fost respinsa ieri de plenul Parlamentului. Cel putin 10 parlamentari PSD au votat si ei alaturi de putere. Pachetul legislativ pentru care guvernul si-a asumat raspunderea va intra in vigoare insa dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta.

Prima motiune de cenzura promovata de PSD a fost respinsa. Pentru prima oara in 15 ani de parlamentarism s-a inregistrat o prezenta record: doar 17 parlamentari au lipsit, 10 dintre ei motivat. PNL si PD si-au tinut „acasa" inclusiv parlamentarii care trebuiau sa participe la sedinta APCE de la Strasbourg.

Voturi impotriva de la PSD si PRM

Cel putin 10 parlamentari din partidele care au sustinut motiunea – PSD si PRM – au votat „contra". O confirma calculul matematic: PSD si PRM aveau in total 206 voturi. Sase parlamentari PSD au lipsit, deci fizic in sala cele doua partide au avut 196 de parlamentari. Dintre acestia doar 186 au votat in favoarea motiunii.

Au mai lipsit „nemotivat" Lavinia Sandru (PIN) si Ioan Talpes, iar ucraineanul Stefan Tcaciuc se afla in spital la Elias. Chiar inainte de anuntarea rezultatului, senatorul PSD Antonie Iorgovan a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind mai multe articole ale pachetului legislativ.

Fraze acide ale premierului

Inainte de inceperea dezbaterilor, premierul Tariceanu a declarat ziaristilor ca acuzatiile aduse de motiune sint „falsuri grosolane care aduc aminte de mistificarile menite sa incite la lupta de clasa din manualele de marxism-leninism pe care liderii PSD le-au studiat cind si-au facut ucenicia politica".

Intr-un discurs intins pe 14 pagini, Tariceanu a contrat majoritatea acuzatiilor din motiune: „Va este frica de organizarea concursurilor in magistraturi. Dezinformati cind spuneti ca va fi diminuat rolul CSM ca garant al independentei Justitiei. CSM va propune numirea in functiile de judecator si procuror, va decide delegarea, detasarea si promovarea acestora.

Deci Ministerul Justitiei nu va exercita nici un control asupra carierei si activitatii judecatorilor si procurorilor." Tariceanu le-a reprosat oponentilor sai ca „motiunea critica eliminarea despagubirilor in bani" si a precizat ca legislatia in vigoare a PSD este discriminatorie, ea acordind despagubiri in bani doar pentru locuinte, nu si pentru celelalte imobile confiscate.

In legatura cu temerea PSD ca Fondul Proprietatea „ar fi un fond de risc", premierul a sustinut ca acest lucru nu are acoperire atit timp cit „peste 80% din active sint sau vor fi listate la Bursa".

In ceea ce priveste retrocedarile funciare, Tariceanu a mentionat ca sint „nefondate sau tendentioase" afirmatiile conform carora se repun in discutie titlurile de proprietate emise in ultimii 15 ani: „Desi multe improprietariri sint cel putin imorale, legea ii apara pe cei de buna credinta si lasa Justitiei sa aplice legea acolo unde ea a fost incalcata".

Geoana, responsabil cu replicile

PSD a fost pus in situatia de a acuza Puterea ca a recurs la asumarea raspunderii ca sa provoace anticipate si de a explica in acelasi timp de ce, in acest caz, PSD a depus motiune de cenzura. Responsabil cu sarjele a fost presedintele partidului, Mircea Geoana. Acesta a spus ca PSD nu-si doreste rasturnarea cabinetului Tariceanu, dar ca isi doreste un guvern mai bun.

El i-a recomandat lui Traian Basescu sa o desemneze ca premier „pe Nadia Comaneci, pentru ca Romania are nevoie de o performanta de nota 10 ca sa se integreze in 1 ianuarie 2007".

Spiritualii zilei

Dezbaterea motiunii PSD a fost pigmentata de un permanent schimb de replici acide, glumete sau ridicole. Majoritatea au venit din partea celor de la putere.

„Poate aveti dvs. o varianta proprie de Constitutie la sediul PSD. Considerati-o document de uz intern." (C.P. Tariceanu)

„Cine are nostalgia economiei de maidan si a capitalismului de cumetrie – a venit momentul sa o declare. Prin vot!" (C.P. Tariceanu)

„Sinteti intr-o situatie disperata. Ascultati cu telecomada de la Cotroceni, iar acest lucru nu va face cinste."(Mircea Geoana)

„Titlul motiunii ar fi trebuit sa fie Cine-a fixat zambila-n brinza." (Radu Berceanu)

„Uram Opozitiei odihna placuta in continuare." (Radu Berceanu)

„Nu am incredere in PSD nici de-aici pina la usa." (Gheorghe Flutur)

„Daca dvs. erati dusi de mici si batuti cu bete la hotar, astazi stiati ce inseamna proprietatea." (Gheorghe Flutur)

„Prefer sa ma fi plimbat prin strainatate ca sa fac ceva pentru aceasta tara decit sa ma plimb prin teritoriu in week-end cu motocicleta Harley Davidson sau cu Mercedesul." (Mircea Geoana)

(Laura Ciobanu, Lucian Gheorghiu)