Din februarie si pana in prezent, Bursa a scazut cu 25 la suta. La fel, in medie, si castigurile investitorilor. Scaderile companiilor componente au oscilat insa intre extreme de 5 si 86 la suta. Cele mai afectate companii din cele cu capitalizare bursiera ridicata au fost Azomures, Electroputere, Oltchim, Banca Transilvania, SSIF Broker, Impact, Rompetrol si SIF Transilvania.

Cele care au avut cel mai putin de suferit au fost Antibiotice, Alro Slatina, Sicomed. Doar doua companii au avut cresteri spectaculoase: Silcotub si M.J. Maillis.

Bursa de Valori Bucuresti a ajuns la cel mai bun nivel de pe parcursul existentei sale la finalul lunii februarie a acestui an. Maximul istoric al indicelui BET, 6525,08 puncte, a fost atins la data de 24 februarie, intr-un moment in care optimismul era cuvantul de ordine la Bursa.

Valoarea totala a tranzactiilor a fost in acea zi de 798,7 mii de miliarde lei (21,7 milioane euro), la un numar de 7.159 de tranzactii.

De atunci si pana acum situatia s-a schimbat in mod radical. Indicele de referinta BET, compus din zece actiuni reprezentative pentru piata de capital de la Bucuresti, a scazut cu 25,49%, pana la 4.861,48 puncte la finalul sedintei de ieri, iar valoarea tranzactiilor a scazut pana la 139,3 mii de miliarde lei (3,8 milioane euro), la 3.224 tranzactii.

Indicele BET-Compozit, al tuturor titlurilor, exceptand SIF-urile, a scazut cu 24,34%, de la 4.086,2 puncte la doar 3.091,42 puncte. BET-FI, calculat pe baza actiunilor celor cinci SIF-uri, a scazut cu 25,17%, de la 33.155,81 puncte la 24.807,46 puncte.

De la sfarsitul lui februarie, Bursa a trecut pe trend descendent

Majoritatea investitorilor care au plasat bani la Bursa in acea perioada au fost afectati de scaderea preturilor actiunilor cumparate. Din cele 61 de companii listate la BVB doar trei actiuni aveau marti preturi mai mari decat la 24 februarie. Toate celelalte au avut scaderi intre 5% si 86,81%.

Trei dintre companii nici nu pot fi luate in seama, intrucat actiunile lor nu au mai fost tranzactionate din anul 2004.

Capitalizarea totala a Bursei a ajuns ieri la 393,3 mii de miliarde lei (10,8 miliarde euro) de la 519 mii de miliarde (14,2 miliarde euro) la data de 24 februarie. Asadar, o scadere cu 24,21% a valorii companiilor listate la BVB.

In topul „pagubitilor" de pe urma scaderii bursiere din Romania se remarca de departe actionarii Sofert, cu o pierdere de peste 71% in perioada mentionata.

Nici companiile cu pozitie puternica la Bursa nu au scapat de valul scaderilor. Inscriind-se pe trendul general de descrestere a pietei, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat foarte mult, pe fondul audierilor la Parchetul General a presedintelui companiei petroliere, Dinu Patriciu, precum si a conducerii executive, dupa cum spun brokerii.

Scaderea drastica a titlurilor Azo Mures (AZO) s-a produs ca urmare a deciziei guvernului de a creste pretul la gaze si energie electrica, afirma Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest. A existat chiar o perioada in care conducerea companiei a anuntat ca isi va inchide portile, deoarece veniturile societatii se micsorasera considerabil.

In cele din urma, compania si-a continuat activitatea, insa sub monitorizare atenta, spune brokerul.

Electroputere (EPT) a suferit, de asemenea, scaderi accentuate ale pretului actiunilor, pe fondul declaratiilor privind privatizarea societatii, proces care, din pacate, nu a avut loc, afirma Nicolae Ghregus, director executiv al Confident Invest.

A fost o perioada favorabila speculatorilor, care au cumparat titluri EPT la preturi mici dupa care le-au vandut, iar in final n-au mai existat cumparatori si valoarea actiunilor a scazut, explica Marcel Murgoci.

Intr-o situatie asemanatoare a fost si Oltchim (OLT), societate ale carei actiuni s-au depreciat pe fondul incercarilor esuate de privatizare. Mai mult, Oltchim este in proces cu un actionar minoritar, Lindsell Enterprises. Combinatul avea o datorie mai veche, rezultata dintr-un credit extern cu datoria statului si neplatit.

Recent, autoritatile au anuntat ca vor scoate la vanzare 53% din actiunile combinatului, adica acele titluri care nu fac obiectul litigiului. Este a treia incercare de privatizare a companiei.

Actiunile SSIF Broker (BRK) si cele ale Bancii Transilvania (TLV) au avut o scadere abrupta din cauza majorarii capitalului social, asadar a trecerii datei de inregistrare pentru a beneficia de actiuni gratuite. Brokerii sunt de parere ca aceste doua companii au inregistrat totusi scaderi din motive obiective, inevitabile.

Dintre cele cinci societati de investitii financiare, SIF 3 Transilvania a inregistrat cea mai mare scadere a pretului actiunilor. Brokerul de la Estinvest spune ca acest fapt s-a datorat scaderii valorii activului net. De altfel, si celelalte SIF-uri au scazut din acelasi motiv, adauga Marcel Murgoci.

Exista si cativa fericiti printre cei care au investit la finalul lunii februarie in actiuni la Bursa de Valori Bucuresti. Preturile actiunilor Zimtub, MJ Maillis si Silcotub Zalau au crescut cu 4,88%, 56,52% respectiv 76,92%.

Gabi Zamora; Marius Pandele