nu are legatura doar cu dosarul rapirii celor trei ziaristi romani. S-ar putea spune ca acest dosar este doar un pretext, pentru ca rolul lui Omar Hayssam – audiat zilele trecute si de anchetatorii irakieni – in rapire a fost deja clarificat prin declaratiile lui Mohamad Munaf si ale complicilor de la Bagdad.

Cercetarile actuale ale procurorilor romani si irakieni vizeaza acte de terorism, fapta pentru care a si fost, de altfel, emis mandatul de arestare pe numele lui Omar Hayssam.

Ziarul Gandul prezinta, in exclusivitate, principala pista urmarita de catre anchetatori, respectiv organizarea si realizarea, in anul 2002, de catre Hayssam a unui transport de arme pentru kurzii din Turcia si pentru trupele sunnite din Irak.

In acest scop, a fost achizitionata o nava cu suma de 100.000 de euro si asigurata la Lloyd’s pentru 500.000 de euro. Operatiunea din acte era un export de piese de schimb pentru tractoare importate din Rusia, cu destinatia Sudan, si azotat de amoniu de la Nitramonia Fagaras, cu destinatia Turcia.

Nava de transport a fost scufundata in apropierea coastelor Turciei in apa de mica adancime, dupa care s-a facut transbordarea armamentului intr-o alta nava. Armamentul a fost livrat kurzilor din Turcia si Irak.

Surse judiciare ne-au declarat ca in aceasta afacere – dar si in altele similare – Omar Hayssam ar fi avut drept parteneri inca doi arabi, precum si doi cunoscuti oameni de afaceri romani, membri ai PNL si PUR.