Conducerea CEC a scapat de greva. Eugen Radulescu, presedintele institutiei, a anuntat ieri ca reprezentantii conducerii au ajuns la o intelegere cu salariatii nemultumiti care amenintau cu incetarea activitatii.

Potrivit acordului, salariile angajatilor vor fi majorate cu 10% pe 1 iulie, si va urma inca o majorare cu 10% de la 1 ianuarie 2006, conditionata de performantele institutiei in acest an. Concesia sindicalistilor: un numar de 1.500 de angajati ai CEC urmeaza sa fie disponibilizati pana la sfarsitul anului, potrivit lui Radulescu.

La finele lui 2004, banca avea circa 1.400 de unitati teritoriale si peste 9.100 de angajati.

O luna in tensiune

Primele zvonuri privind posibilitatea unei greve la CEC au aparut la finele lunii mai. Initial, angajatii au cerut majorarea salariilor cu 10%, pana la 1 iunie. Acestia s-au plans ca oamenii de la ghiseu sunt platiti cu 3-5 milioane lei, mult mai putin decat omologii din alte banci. Pe 1 iunie a expirat ultimatumul dat de salariati.

La vremea respectiva, conducerea bancii a anuntat ca este de acord cu majorarea cu 10% a salariilor, insa numai daca rezultatele bancii se imbunatatesc. Angajatii au ripostat, dublandu-si peste noapte revendicarile: mariri salariale cumulate de 20% in urmatoarele 12 luni, indiferent de performantele bancii.

Sindicalistii au propus doua calendare ale majorarilor salariale: indexare cu 15% a salariilor de la 1 iunie, apoi cu 5% din decembrie, sau indexari egale de cate 10% in iunie si decembrie.

CEC - in privatizare

CEC se afla in procedura de privatizare. Forma finala a strategiei se afla in definitivare la consultantul statului roman in acest proces, banca americana JP Morgan.

Surse din comisia de privatizare au declarat recent agentiei Mediafax ca, in cazul aprobarii strategiei de catre guvern inainte de sfarsitul lunii iunie, anuntul de privatizare va fi lansat inainte de 15 iulie. Potentialii ofertanti pot depune scrisorile de interes pana pe 15 august.