Asigurarile de viata pot fi stimulate doar daca vor beneficia de acelasi tratament fiscal de care se bucura pensiile private

Pentru industria asigurarilor de viata, de pana acum un an, creditele au fost asemenea unei locomotive. Cei mai multi bancheri isi obligau clientii dornici de imprumuturi sa incheie si polite de viata pe care sa le cesioneze in favoarea bancii.

Creditele, desi s-au mai ieftinit, raman inaccesibile majoritatii romanilor din cauza preturilor mari de pe piata, astfel incat industria asigurarilor de viata si-a pierdut cel mai mare aliat. Iar acum, isi cauta altul.

Asigurarile de deces mor incet, dar sigur

Din cele aproape 188 milioane de euro, prime brute incasate anul trecut de firmele de asigurari in contul politelor de viata, mai putin de 30.000 de euro reprezinta incasari din asigurari simple de deces. Adica, exact cele cerute de bancheri.

Cresterea inregistrata, putin peste 27%, este infima in raport cu datele aferente anului 2003, cand asigurarile de deces au adus firmelor de asigurari incasari cu peste 150% mai mari decat in anul precedent. „Sunt foarte putini cei care au incheiat asigurari de deces din proprie initiativa, si nu obligati de banci atunci cand au contractat un credit.

Dar, in ultimul an, s-a observat ca activitatea de creditare nu mai influenteaza semnificativ industria asigurarilor. Iar incetinirea ritmului de crestere este confirmata si de evolutia asigurarilor de credite si garantii, a caror pondere a crescut cu doar 1%", a declarat, la un seminar organizat de „Ziarul Financiar", presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan.

Se promit deduceri

La randul sau, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, a declarat ca asigurarile de deces si cele de supravietuire vor fi definite ca instrumente nu numai de protectie, cat si de economisire.

„Astfel, ele vor fi cuprinse in legislatia referitoare la pensiile optionale, tocmai pentru a se putea beneficia de deducerile fiscale, care acum nu iau in calcul si asigurarile de viata, ci numai contributia la fonduri de pensii private", a spus Vosganian. El a precizat, pentru „Evenimentul zilei", ca se va impune o perioada minima de contributie.

„De deduceri vor beneficia doar cei care incheie contract pentru cel putin noua ani si vor cotiza lunar in contul politei de asigurare", a explicat senatorul.

Oltenii, cei mai interesati sa-si asigure viata

Tinerii cu varste intre 22-35 de ani sunt cel mai atrasi de ideea de a incheia o asigurare de viata, arata cel mai recent sondaj al companiei Synovate. De asemenea, romanii din Oltenia si Transilvania sunt cu mult mai interesati de aceste polite decat moldovenii ori muntenii.

In topul politelor considerate cele mai atractive, asigurarea cu componenta de pensie suplimentara domina categoric, unul din trei romani fiind interesat sa cumpere o astfel de polita, pe locul secund situandu-se asigurarea de sanatate. Salariile mici si neincrederea in firmele de asigurari sunt pricipalele motive din cauza carora romanii resping ideea de a incheia o asigurare.

Pentru o polita simpla, de deces, si o suma asigurata de 10.000 euro, un barbat in varsta de 30 de ani va trebui sa plateasca anual 100 de euro.

In aceleasi conditii de varsta si suma asigurata, daca se incheie o polita mixta care acopera si riscul de supravietuire, costul acesteia va fi de zece ori mai mare. Adica, prima anuala va fi de 1.000 de euro.