Clientii unei puternice firme de constructii se organizeaza pentru a-si apara interesele. Pentru a recupera pierderile suferite din cauza caderii euro, compania cere bani in plus. O parte din beneficiari refuza sa renegocieze.

Compania de constructii Impact, care isi castigase o buna reputatie pe piata, a inceput sa aiba probleme. Mai multi clienti isi manifesta nemultumirea ca firma a ridicat preturile in plina perioada de derulare a contractelor, fara sa aiba nici un fel de clauza care sa ii permita aceasta operatiune. Deja oamenii s-au organizat si se gandesc la o forma de asociere.

Intr-o vizita la redactia "Banii Nostri", cativa reprezentanti au anuntat ca vor sa infiinteze "o societate de reprezentare a intereselor beneficiarilor Impact".

Unde e buba? De ani de zile, Impact face case pe care le vinde calculand preturile in valuta. Cata vreme euro a inregistrat un trend ascendent, lucrurile au mers ca pe roate. Din toamna trecuta, insa, moneda unica a coborat, in raport cu leul. 41.000 lei, cat valora euro in septembrie, nu se compara cu 36.000, la cat a ajuns in mai. Ca efect, compania s-a trezit ca nu mai iese in castig.

Plata vilelor se face, de regula, pe stadii de executie. Dupa cum explica Florin Chirita, director de vanzari si marketing la Impact, scaderea euro a provocat reactii in lant. Clientii achitau sume tot mai mici, in lei. Angajatii cereau salarii tot mai mari. Materialele de constructie se scumpeau, pentru a tine pasul cu deprecierea. De unde sa recuperezi toate aceste minusuri?

Pret majorat cu 20%

Managerii companiei le-au propus beneficiarilor sa renegocieze contractele. Aceasta ar insemna ca pretul total sa se majoreze cu circa 20%. Dupa cum spune Chirita, unii au acceptat, altii si-au luat banii inapoi, iar altii au refuzat ambele variante. Argumentul acestora: "Daca am convenit prin documente sa iti platesc X pentru prestarea unui serviciu, nu ma poti obliga sa iti dau X+20%".

Raspunsul Impact, exprimat de directorul Florin Chirita: "OK, ducem la bun sfarsit contractele, dar e posibil ca noi sa cerem in instanta recuperarea diferentei de pret!"

Finisajele reprezinta un alt mar al discordiei. Daca se mentine pretul vechi, Impact va oferi gresie de calitate scazuta, pentru ca nu mai poti cumpara azi ce cumparai anul trecut cu 5 euro/mp.

Beneficiara Gabriela Gavrilescu invoca, insa, o nota din specificatia tehnica unde se spune ca "in cazul in care anumite materiale si echipamente prevazute in specificatie nu mai sunt disponibile la data executiei, constructorul poate folosi, la alegerea clientului, materiale similare calitativ, cu incadrare in pretul initial".

Firma castiga nu numai din vile, ci si din terenuri. Unele parcele au fost cumparate cu 35 euro/mp, iar viitorii proprietari le platesc cu 53 euro/mp. Un pret bun, la acest moment, avand in vedere ca loturile se afla in Baneasa, si in acelasi timp 18 euro la fiecare metru patrat obtinuti de Impact. "Compania are 4.000 de actionari. Ca manager, am datoria sa le aduc profit", spune Chirita.

Cine deblocheaza drumul de acces?

Unul dintre ansamblurile de locuinte se confrunta cu o problema grava. Strada Drumul Bisericii, care face accesul catre minicartierul Junior, a fost blocata de un morman de pamant. Deja acolo s-au mutat cativa proprietari, care nu mai pot sa plece in oras cu masinile.

Sefii de la Impact le-au solicitat locatarilor sa depuna petitii la Primarie si Procuratura, pentru ca aceste institutii sa-l convinga pe vecin (o alta companie de constructii) sa dea mormanul la o parte.

"De ce sa facem noi petitii?", intreaba Gabriela Gavrilescu, aratand o anexa la contract in care scrie ca beneficiarilor trebuie sa li se puna la dispozitie "drum si acostament in solutie definitiva".

Am fost santajati!

"Desi in contract nu se prevedea, Impact ne-a cerut bani in plus. S-a recurs la un santaj. Ni s-a spus ca beneficiarilor care nu vor plati acele sume, nu li se vor face documentele pe terenuri, sau dupa caz, nu li se vor preda casele, in functie de stadiul de executie in care se afla fiecare.

Sumele suplimentare urmau sa compenseze pierderile suferite de Impact din cauza devalorizarii euro si a cresterii cheltuielilor cu materialele de constructie si forta de munca. In medie, ar fi cam 5% din pretul total ca urmare a modificarilor de curs valutar, la care se adauga intre 5.000 si 30.000 euro pentru celelalte doua influente. Dar nu exista nici o clauza care sa se refere la astfel de suplimentari".

Alexandru Raducanu, beneficiar Impact

Se cade la pace

Compania Impact pastreaza clauzele contractuale incheiate initial pentru constructia de vile. Decizia a fost confirmata printr-o nota inaintata de companie Oficiului Municipal pentru Protectia Consumatorilor (OMPC) Bucuresti, a declarat pentru Rompres directorul adjunct al OMPC, Ioan Stefancelmare.