Aplicand metode aflate la indemana oricui, putem sa economisim sume de bani importante

Pentru a avea mai multi bani in cont este nevoie, de cele mai multe ori, de disciplina, vointa, rabdare si cunostinte minime de economie.

Avansul pentru o masina mai scumpa sau un concediu in strainatate este pentru multi dintre romani doar un vis frumos. Uneori nici nu ne dam seama insa cat de aproape suntem de transformarea in realitate a acestor vise. Trebuie doar sa tinem sub control o serie de cheltuieli, fapt ce ne va permite acumularea sumelor de bani necesare pentru achitarea contravalorii acestora.

Primul pas pe care ar trebui sa il facem este acela de a trece intr-un carnetel sau caiet toate cheltuielile lunare. In acest fel, vom putea urmari cum au evoluat pe termen mediu sau lung anumite costuri. Pornind de aici vom putea apoi sa vedem cauzele care au condus la majorarea unor cheltuieli si putem apoi sa cautam posibile solutii de diminuare a acestora.

1. Spre exemplu, daca nota noastra de plata la telefonie (fie ea fixa sau mobila) a crescut pentru ca am inceput sa vorbim mai mult, poate ca e nevoie sa trecem la un alt tip de abonament, care ofera mai multe minute incluse sau tarife mai mici pe minut si care per total ne poate reduce cheltuielile lunare cu cativa euro sau zeci de euro.

Exista persoane extrem de suspicioase care chiar isi noteaza lungimea fiecarei convorbiri telefonice pe care o au, pentru a fi sigure ca nu sunt "incarcate" de compania de telefonie la care sunt abonate. De aceea, consultarea din cand in cand a ultimelor noutati in materie de oferte de telefonie este intrutotul recomandata.

Situatiile descrise mai sus sunt valabile si in cazul unei conexiuni la Internet, unde piata de asemenea este in continua miscare. Acum, cea mai ieftina varianta de conectare non-stop este de 7-8 dolari.

2. Renuntarea la vicii este, de asemenea, o modalitate de a face economii. Daca fumati, spre exemplu, un pachet de tigari pe zi, care costa 40.000 de lei (4 RON), intr-o luna cheltuiti 1.200.000 lei (120 RON), intr-un an 14.400.000 lei (1.440 RON), iar in zece ani 144.000.000 lei (14.400 RON), adica echivalentul a 4.000 de euro.

Daca insa cei 1,2 milioane de lei cheltuiti lunar ar fi fost luna de luna depusi intr-un cont de depozit sau ar fi fost folositi pentru achizitionarea de unitati la un fond mutual, atunci in 10 ani ati putea avea chiar valoarea intreaga a unui automobil de clasa compacta sau medie.

3. O alta modalitate de a pastra cat mai multi bani in buzunarul dumneavoastra este aceea de a incerca sa gasiti cele mai mici preturi din piata.

Pentru aceasta consultati ofertele de pe Internet, localizati magazinele si pietele din apropierea dumneavoastra, care au cele mai mici preturi la produsele cu cea mai mare pondere in cheltuielile dumneavoastra lunare si incercati de asemenea sa va interesati de promotiile in curs (de acestea din urma puteti afla, din pliantele furnizorilor, de pe Internet sau din mass-media).

Gasirea unor preturi mici este de asemenea utila si in cazul asigurarii CASCO a autoturismului, a asigurarii casei si a bunurilor mobile existente in ea si a asigurarilor de viata, unde diferentele se pot concretiza in cateva sute de euro anual.

Internetul ne poate ajuta sa gasim si vacante sau mijloace de transport mai ieftine, beneficiind de aceleasi conditii ca atunci cand cumparam un pachet de la o agentie de turism. De asemenea, un abonament la ziarul preferat, in locul cumpararii acestuia zi de zi, ne va ajuta sa mai punem deoparte intre 25 si 75% din banii pe care altfel i-am fi dat pe achizitionarea respectivului ziar de la stand.

Faceti economii pentru zile negre

Propuneti-va ca in fiecare luna sa economisiti o anumita suma de bani (minim cateva sute de mii de lei) si respectati aceasta decizie cu strictete. Daca intr-o luna nu reusiti sa puneti deoparte bani, faceti tot posibilul ca luna urmatoare sa economisiti dublu, in asa fel incat sa acoperiti deficitul lunii anterioare. Ideal ar fi sa puteti economisi pe luna 100 de euro sau mai mult.

Rezervati-va ceva timp pentru a cauta cele mai bune plasamente in concordanta cu apetitul dumneavoastra de risc si cu nivelul cunostintelor economice avute.

De asemenea, luati in calcul si cat de repede si cu ce pierderi (de dobanda, de exemplu) puteti transforma investitia dumneavoastra in cash atunci cand trebuie sa apelati la aceste rezerve.

In cazul in care aveti un credit, nu uitati ca este mai importanta stingerea acestuia decat realizarea de economii, in cazul in care dobanda la imprumut depasesete valoarea randamentului investitiei dumneavoastra.