Titlul acestui articol este si titlul unei hexagrame de I Ching, cartea chinezeasca despre schimbarile omenesti: comuniunea cu oamenii aduce totdeauna noroc. In continuare, cateva povestiri despre acest subiect.

Coborand din caleasca

Rabinul Elimelekh tinuse o frumoasa predica in orasul acela, si acum se intorcea acasa. Pentru a-l omagia si a-si arata multumirea, credinciosii s-au hotarat sa insoteasca trasura lui Elimelekh pana ce va fi iesit din oras.

La un moment dat, rabinul a oprit caleasca, i-a cerut vizitiului sa mearga inainte, iar el a coborat printre oameni.

„Frumos exemplu de umilinta", spuse unul dintre credinciosi aflat langa el.

„Nu exista nici strop de umilinta in gestul meu", i-a raspuns Elimelekh. „Voi aici pe drum faceti ce trebuie, cantand, band vin, fraternizand, facandu-va noi prieteni - totul din cauza unui rabin batran care a venit sa va vorbeasca despre arta vietii. In cazul asta, sa lasam teoriile mele sa-si continue drumul in caleasca, fiindca eu vreau sa particip la fapte."

Padurea si copacii ei

„Toti maestii spun ca o comoara spirituala este o descoperire solitara. Atunci de ce suntem impreuna?", intreba unul dintre discipoli.

„Suntem impreuna pentru ca o padure este totdeauna mai puternica decat un copac singur", raspunse maestrul. „Padurea aduce ploaia, rezista mai bine la vijelii, ajuta pamantul sa fie fertil."

„Dar radacina face copacul puternic. Iar radacina unei plante nu poate ajuta alta planta sa creasca".

„Sa fim uniti toti cei care avem acelasi scop si sa lasam ca fiecare sa creasca in felul lui, iata drumul celor care doresc sa se impartaseasca intru Dumnezeu".

Traditia orala

Un capitan din Marina Britanica discuta cu un intelept sufit:

„E periculos sa transmiti o traditie religioasa numai prin povestiri. Fiecare poate intelege diferit acelasi text."

„Slava Domnului ca e asa", raspunse inteleptul. „Fiindca astfel putem arata ca adevarul are multe fete."

„Dar nu va e frica de faptul ca unii pot interpreta gresit invataturile Dumneavoastra?", insista capitanul.

„O cupa poate contine vin, apa sau lapte - dar ramane aceeasi cupa. O farfurie poate fi folosita ca sa se serveasca fructe, carne sau branza - dar ramane aceeasi farfurie. O povestire va fi mereu aceeasi povestire, independent de interpretarea gresita.

Si Iisus a folosit aceasta metoda cu intelepciune: si a reusit sa faca mesajul lui sa reziste in timp, chiar si cu folosirea lui gresita de catre unele generatii".

Singuratatea sperietorii de ciori

Odata, cand se plimba pe un camp, un om a vazut o sperietoare de ciori. Si spuse: „Trebuie ca ai obosit sa tot stai aici, in acest camp pustiu, fara nici o treaba".

Sperietoarea a raspuns: „Placerea de a indeparta pericolul este foarte mare, niciodata nu ma satur sa fac asta".

Omul a fost de acord: „Da, si eu fac la fel, cu bune rezultate".

Si-i mai spuse sperietoarea: „Dar traiesti speriind numai lucruri, din acelea care sunt umplute cu paie".

Omului i-au trebuit ani ca sa inteleaga raspunsul: cine e facut din carne si-i curge sange prin vene trebuie sa accepte unele lucruri la care nu se astepta. Dar cine n-are nimic pe dinauntru traieste speriind tot ce se apropie - si nici binecuvantarea lui Dumnezeu nu poate veni aproape. (Traducere de Gabriela Banu)