Motiunea de cenzura a PSD, in care Monica Macovei era acuzata ca se amesteca in treburile justitiei, a fost insotita ieri de un linsaj in stilul "Romania Mare", executat de cotidianul "Evenimentul zilei", care sustine ca Macovei ar fi "petrecut o noapte de pomina printre sticle de whisky" dupa Congresul Avocatilor de la sfarsitul saptamanii trecute.

Tot ieri, la votul motiunii, pe bancile parlamentarilor din opozitie au aparut fluturasi inscriptionati "Keep walking Monica!" - "Mergi mai departe Monica!" - aluzie la sloganul unei binecunoscute marci de whisky. Informatiile aparute in "Evenimentul zilei" se dovedesc insa false, asa cum rezulta din investigatiile facute de "Curentul".

In numarul de miercuri al "Evenimentului zilei" a aparut un articol intitulat "Noroc, doamna ministru", in care este relatata o asa-zisa seara de betie a Monicai Macovei, culminata cu "pahare sparte". Totul s-ar fi petrecut sambata la Congresul Avocatilor tinut la Costinesti, in restaurantul Vox Maris.

Din investigatiile noastre rezulta ca incidentul este o pura "inventie gazetareasca", relatata dupa ureche si fara surse. Sau, mai bine spus, din ceea ce "vorbea toata lumea". Avocatii prezenti la congres si care au stat la masa langa Monica Macovei au infirmat in bloc, catalogand totul drept "o minciuna sfruntata". Mai mult, insusi patronul Vox Maris spune "ca nu s-a intamplat nimic".

Intrebarea care se ridica este de ce articolul a aparut exact in ziua discutarii motiunii de cenzura impotriva legilor reformei in justitie. Dar mai ales pe cine deranjeaza Monica Macovei, care nu este la prima tentativa de discreditare.

Patronul de la Vox Maris: "Nu s-a intamplat nimic"

Relatarea din "Evenimentul zilei" despre asa-zisul dezmat bahic al Monicai Macovei se bazeaza pe relatarile "unor apropiati ai doamnei ministru", a unor "surse care doresc sa-si pastreze anonimatul", dar mai ales pe spusele Lidiei Bobes, jurnalista la National TV, care relateaza totul din cele auzite pe la colturi. "Toata lumea vorbea despre betia Monicai Macovei.

Si chelnarii, si avocatii... Era subiect de discutie." Jurnalista reda ceea ce i-ar fi spus chelnarii de la Vox Maris. "Cum de n-ati venit s-o vedeti cat de beata era? Era cui de beata", scrie Ramona Feraru, semnatara articolului din "Evenimentul zilei". Problema jurnalistei este ca a "incurcat" ziua actiunii, pe care a inventat-o cap-coada.

In primul rand, banchetul de la Congresul Avocatilor a avut loc sambata, si nu vineri. In al doilea rand, vineri, Monica Macovei a luat cina impreuna cu alti cativa avocati, printre care si Calin Zamfirescu, decanul Baroului Bucuresti, a stat la o masa de circa opt persoane, a mancat, a baut ceva vin, dupa care s-a dus, bine merci, sa se culce.

Patronul de la Vox Maris, Nicusor Nastase, care a stat toata seara acolo, fiind deci de fata la ce s-a intamplat, sustine ca "totul este o mare porcarie". "Nu s-a intamplat nimic. Nu e adevarat. Nu a fost nici o petrecere in seara aceea, banchetul a fost a doua zi, iar doamna ministru nu a fost de fata.

In seara aceea a fost o cina obisnuita, s-a discutat ca intre avocati, nu era nimeni beat, credeti-ma, am experienta dupa ani de zile de lucrat in bransa, dupa care toata lumea s-a dus la culcare. A fost liniste, liniste, discutiile erau despre drept, din cate am auzit.

A servit un singur chelner, sa spuna el cum a fost, dupa 11 noaptea nu s-a mai baut nimic, iar pana atunci, doar ceva vin, cantitati normale. Toata lumea s-a dus la culcare fara nici o problema. Domna ministru s-a sculat ceva mai tarziu, a venit la micul dejun pe la ora 9, ma gandesc ca de aici au pornit zvonurile, dar eu nu cred asta".

Patronul de la Vox Maris sustine ca totul i se pare "o mare magarie, nu stiu cine a montat-o, dar e clar un montaj, pentru ca totul e o scorneala. Cineva vrea sa o discrediteze pe doamna ministru, e clar."

Avocatii dezmint: "O minciuna ordinara si o lovitura data reformei"

Intr-o conferinta de presa ad-hoc, tinuta de avocatii Baroului Bucuresti, au fost dezmintite pe un ton vehement toate informatiile aparute in "Evenimentul zilei", care au fost catalogate drept o "dezinformare grosolana". Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, sustine ca vineri, 17 iunie, si nu sambata, dupa cum a relatat "Ev.

zilei", ministrul Monica Macovei a luat masa impreuna cu el si alti avocati. "In sala erau vreo 200 de oameni, iar noi am stat la o masa de opt persoane si am discutat despre chestiuni legate de justitie. Banchetul a fost a doua zi, sambata, iar doamna ministru nu a participat din simplul motiv ca plecase la Bucuresti in dimineata acelei zile".

"Cand am vazut articolul, am avut o reactie de dezaprobare, pentru ca cineva are interesul sa produca un incident. Este o magarie si o abjectie totala. Stim cu totii ca astazi se voteaza motiunea de cenzura. Aceasta doamna ministru, care nu este implicata politic, a deranjat pe toata lumea: parchetele, instantele, SIPA. A lezat foarte multe persoane, inclusiv pe cele de la SIPA.

Putem banui cu totii ca nu este intamplatoare o astfel de varianta de atac." "Reforma in justitie este impiedicata sa se deruleze. Cum de nici un alt ziarist prezent nu a facut o astfel de afirmatie? Ceea ce se intampla este un ultraj grav adus unei puteri in stat. Important este ca maniera in care s-a procedat este abjecta. Nimic nu este real." Materialul din "Ev.

zilei", spune decanul Baroului, coincide nu numai cu discutarea motiunii de cenzura, ci si cu prezenta specialistilor de la Uniunea europeana.

"Pe noi ne-a deranjat faptul ca a fost lansat la cea mai importanta reuniune a avocatilor din Romania si am ajuns la concluzia ca se loveste in reforma prin intermediul nostru, in conditiile in care avocatura este singura din sistem care pe fata, declarativ si prin fapte sustine aceasta reforma in justitie."

Mircea Toma: "O interventie disperata impotriva reformei in justitie"

"Pentru un saptamanal de satira nu are umor, pentru un cotidian nu are neutralitate, pentru ca este citata o singura sursa la mana a treia. Poarta amprenta ziarului de scandal, reteta pe care "Evenimentul zilei" a adoptat-o de cand s-a schimbat, acest lucru confirmand suspiciunile lansate in timpul crizei de la finele anului trecut.

Materialul a fost trantit exact in ziua dezbaterii in parlament a motiunii de cenzura pe legile reformei in justitie, nu e o coincidenta. E clar, reforma doare. Este o interventie disperata impotriva unei persoane pe care nu ai cum sa o opresti".

Mircea Toma povesteste cum a fost obtinuta declaratia care a aparut in Ev. Z." M-a sunat o domnisoara despre care nici nu stiam bine ca lucreaza la "Evenimentul" si nu mi-a spus despre ce este vorba, ca o sa apara un asemenea material despre Monica Macovei.

Mi-a spus ca au ei o discutie in redactie, o chestiune de principiu, cum e cu problema spatiului public si a spatiului privat, am avut o discutie mai lunga din care a scos chestia cu magistratii. Nu mi s-a spus nici un moment despre ce e vorba".

Monica Macovei:" Am mancat, am baut vin, dar nu m-am imbatat"

"Este o minciuna. Nici eu, nici cei cu care am stat la masa nu ne-am imbatat, nu s-a spart nici un pahar, nu s-a intamplat nimic din cele relatate in ziar. Este limpede ca este o incercare, nu prima, de altfel, de a mi se murdari numele pentru a discredita ideea de reforma in justitie si toate demersurile pe care le fac in aceasta directie. De a arunca totul in derizoriu.

Astea sunt metode folosite si de fosta Securitate. Nu stiu ce sa cred. Poate fi o schimbare de politica editoriala la "Evenimentul zilei".

Nu e prima tentativa de discreditare:

"Gardianul" a pus tunurile pe Monica Macovei

Articolul din "Evenimentul zilei" nu este prima incercare de discreditare a ministrului justitiei. A fost o perioada in care presa a stat efectiv cu tunurile pe ea. O culme a acestei campanii a constituit-o un articol din "Gardianul".

In 14 martie 2005, "Gardianul" publica un material intitulat "Ministrul anchetat", al carui subtitlu era "Tatal ministrului justitiei este acuzat ca a facut politie politica, iar fiica sa este banuita ca i-a musamalizat dosarele".

In articol era vorba despre o scrisoare deschisa si un memoriu semnate de un anume Enache Buleandra, care sustinea ca "a fost torturat de ofiterul de Securitate Gherghescu Vasile", tatal Monicai Macovei. In carca asa-zisului ofiter de Securitate sunt puse crime abominabile.

Problema articolului era ca se baza exclusiv pe marturiile unei singure surse, Enache Buleandra, individ bolnav psihic, client al spitalelor de specialitate. De altfel, simpla lectura a scrisorii este relevanta. Chiar sotia acestuia recunostea ca sotul este nebun delegat.

Mai mult, s-a dovedit ulterior ca Vasile Gherghescu nu fusese ofiter de securitate, nu lucrase in viata lui la Casa Poporului, locul desfasurarii crimelor, ci activase ca jurist la "Semanatoarea".