Noul Cod al Muncii intra in discutia Guvernului in sedinta de astazi. Deosebit de controversat, documentul a fost inaintat initial spre aprobare acum mai bine de doua luni, dar reactia societatii civile l-a intors din drum.

Intre timp, patronatele si sindicatele au ajuns la un acord in aceasta privinta, desi nu toti reprezentantii sindicali si-au dat acordul final pentru noul proiect. Varianta finala stabilita de cele trei parti nu a fost materializata intr-un acord.

Principala modificare despre care vorbesc atat patronatele, cat si sindicatele, partenerii sociali cum li se spune oficial, se refera la eliminarea mai multor restrictii din legea muncii.

Astfel, foarte multe din coordonatele unui contract de munca nu mai sunt stabilite de lege, ci vor fi decise prin negociere directa intre patron si angajat.

Asta le convine in primul rand patronilor, care spun ca asa avem sanse sa scapam de minciuna nationala a salariului minim.

In viziunea patronilor, acesta este rezultatul unui Cod al Muncii foarte restrictiv, dar si a unei exagerate impozitari a muncii. Sindicatele sunt de acord, de accea au si acceptat modificarile pana la urma, dar atrag atentia ca abuzurile vor continua daca legea nu va aduce si amenzi mai aspre.

Ministrul Muncii promite ca va tine seama de toate propunerile.

Noul Cod al Muncii prevede pedepse foarte aspre si pentru cei care pun copiii la munca.

In noua formula a proiectului, concedierile colective vizeaza disponibilizarea a cel putin zece salariati si urmeaza o procedura mai scurta decat pana acum.

In plus, perioada in care posturile respective sunt suspendate scade de la un an la noua luni, potrivit proiectului. De asemenea, noua lege mai prevede ca patronii vor fi obligati sa asigure formare profesionala pentru salariati, obligatorie fiind si participarea angajatilor la cursurile de pregatire.

O alta noutate se refera la clauzele de neconcurenta prevazute la incheierea contractului individual de munca sau pe timpul derularii acestuia. Ele sunt mai restrictive, dar aduc mai multe beneficii salariatului.